Kultúra

Ústav etnológie Slovenskej akadémie vied oslavuje 70 rokov

Vedecké archívy pracoviska sa začali budovať v roku 1953. Pri príležitosti výročia ústav pripravil na 17. jún Laudačný deň v Pálffyho paláci v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Ústav etnológie Slovenskej akadémie vied oslavuje 70 rokov
Zdroj: uet.sav.sk

Ústav etnológie Slovenskej akadémie vied (ÚEt SAV) oslavuje 70 rokov. Vznikol v roku 1946 ako Národopisný ústav Slovenskej akadémie vied a umení. V súčasnosti je vrcholným vedeckým pracoviskom základného a aplikovaného výskumu v odboroch etnológia, kultúrna a sociálna antropológia a religionistika.

Hlavným poslaním ústavu je skúmať človeka a jeho sociálne vzťahy, jeho spôsob života, ako aj kultúrne tradície. Na svojom konte má množstvo významných národných i medzinárodných projektov, publikácií a niekoľko prestížnych medzinárodných ocenení. Bratislava24.sk o tom informovala Zuzana Golianová mediálna podpora ÚEt SAV.

Slávnostné stretnutie milovníkov etnológie

Pri príležitosti výročia ústav pripravil na 17. jún 2016 Laudačný deň v Pálffyho paláci v Bratislave. „Na Laudačnom dni si spolu s našimi domácimi i zahraničnými hosťami a kolegami pripomenieme túto významnú udalosť, predstavíme publikáciu a výstavu, ktoré sú venované 70. rokom vedecko-výskumného pôsobenia nášho pracoviska na vedeckej scéne," priblížila program osláv výročia riaditeľka ústavu Tatiana Podolinská.

Tento deň je podľa nej poňatý ako slávnostné stretnutie milovníkov etnológie, na ktorom budú prezentovať pôsobenie pracoviska a jeho významné výsledky. "Viacerým kolegyniam a kolegom udelíme pri príležitosti nášho jubilea pamätné plakety ÚEt SAV za ich prínos k rozvoju pracoviska a vedeckého odboru etnológia. Predseda SAV, prof. P. Šajgalík pri tejto príležitosti tiež udelí ocenenie Zlatú medailu SAV,“ uviedla Tatiana Podolinská.

Laudačný deň sa uskutoční v Pálffyho paláci na Zámockej ulici 47 v Bratislave.

Z histórie pracoviska

Vedecké archívy pracoviska sa začali budovať v roku 1953. Archív textov obsahuje 1486 výskumných správ, digitálny archív viac ako 125-tisíc digitalizovaných obrazových dokumentov (fotografií, diapozitívov a kresieb) z územia Slovenska a niektorých zahraničných výskumných ciest domácich etnológov.

Súčasťou pracoviska je odborná knižnica, v ktorej je k dispozícii odbornej i laickej verejnosti 12 556 kníh a 53 titulov periodík, z nich je 42 zahraničných.

Vedecko-výskumné pracovisko sa posledné tri desaťročia výrazne posunulo "od historického, vývinového alebo typologického štúdia (tradičnej) kultúry vlastného národa vo vlastnej krajine smerom ku komplexnejšiemu (antropologickému) výskumu človeka a jeho kultúry. Okrem Slovenska realizujeme terénne výskumy napríklad i v Maďarsku, Chorvátsku, Srbsku, Rumunsku, Bulharsku, ale aj vo Veľkej Británii, Mexiku a v Guatemale,“ konštatuje predsedníčka Vedeckej rady ÚEt SAV Gabriela Kiliánová.

Výborné výsledky

Od 90. rokov 20. storočia sa na jubilujúcom pracovisku riešilo 64 medzinárodných projektov, z toho bolo 8 financovaných z grantových schém Európskej únie. Národných projektov, financovaných domácimi grantovými agentúrami, bolo riešených vyše 100, z nich dve Centrá excelentnosti združovali vo výskumných tímoch spektrum odborníkov etnológie, religionistiky, aj ďalších humanitných a sociálnych vied.

Okrem základného výskumu sa realizujú na pracovisku aj aplikačné projekty a zároveň* „Ústav etnológie SAV implementuje na rôznych úrovniach spoločnosti inovatívne poznatky späté s problematikou života národnostných menšín na Slovensku, vzťahov minorít a majority, ľudských práv, rodovej rovnosti, sociálnej exklúzie a inklúzie, migrácie a kultúrnej rozmanitosti. Tieto poznatky sú priamo aplikovateľné v tvorbe rozvojových politík v Slovenskej republike, ale aj v rámci politík Európskej únie,“* hovorí Monika Vrzgulová, členka Vedeckej rady ÚEt SAV.

Pod značkou ÚEt SAV sa realizovali stovky terénnych výskumov doma i v zahraničí. Pracovisko patrí k vrcholným školiacim pracoviskám v odboroch etnológie, kultúrna antropológia a religionistika na Slovensku a každoročne školí približne 10 interných doktorandov.

Čítajte tiež: Nové Biomedicínske centrum SAV je najväčším vedeckým pracoviskom na Slovensku. Prínosom by mal byť aj kratší čas výskumu

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM