Tlačové správy

Úroky hypoték sa už pozerajú na dno, no strop nad hlavou nemajú

Aktuálne sú úrokové sadzby hypoték na historických minimách, odborné odhady však už na ďalšie obdobie predpovedajú ich ustálenie. S tým súvisí aj zmena spotrebiteľského správania v oblasti hypoték. Trendom v Eurozóne sú momentálne fixácie nízkych úrokov na dlhšiu dobu.

Ilustračný obrázok k článku Úroky hypoték sa už pozerajú na dno, no strop nad hlavou nemajú
Zdroj: Media&Communication Consulting

Masívny nárast predaja hypotekárnych úverov na Slovensku v tomto roku ovplyvnili výhodné úrokové sadzby. Na začiatku roku 2016 ho odštartovala VÚB banka, ktorá významne znížila úroky na hypotékach. Hypotéku s troj a štvorročnou fixáciou ponúkla za 1,49 %, čo bolo na slovenskom trhu absolútnou novinkou. „Celkovo sme od januára poskytli hypotéky v objeme 1 430 miliónov eur, čo je o takmer 654 miliónov eur viac v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2015,“ hovorí Angelika Farkašová, vedúca úverových produktov VÚB. Ako ďalej uvádza, podiel refinančných hypoték vzrástol a dnes je každá druhá hypotéka použitá na refinancovanie starých úverov.

Slovensko vs. Eurozóna: Sadzby sú vyrovnané, vo viazanosti máme čo doháňať

Vo viazanosti sa hypotéky v Európe posúvajú k dlhším splatnostiam. Tento trend sme zachytili aj u nás. Kým vlani si sedem z desiatich ľudí vo VÚB viazalo hypotéku na 1 až 3 roky, dnes podiel 3-ročných fixácií klesá a ľudia preferujú 5 a 6 ročné fixácie. „Za Eurozónou v dobe fixácie však ešte zaostávame. Tam tvoria fixácie nad 5 rokov tri štvrtiny hypoték a takmer 54 % sú fixy nad 10 rokov,“ zdôrazňuje Angelika Farkašová. Sadzbami nových úverov sme však už vývoj v Európe dobehli. Pred rokom nás od priemeru Eurozóny delili 3 desatiny percentuálneho bodu, na jar 2016 sa náklady hypoték vyrovnali.

Rozmýšľať dopredu sa oplatí

Fixovať si úroky na hypotéke na dlhšie obdobie má podľa odborníkov racio. „Úroky z úverov na bývanie v ostatných mesiacoch vo všeobecnosti stagnujú a podľa odborných odhadov sa očakáva po roku 2018 ich nárast s tým, ako sa postupne začne normalizovať úroveň oficiálnych úrokových sadzieb ECB,“ upozorňuje Zdenko Štefanides, hlavný analytik VÚB. Jednoducho povedané, sadzby sa už pozerajú na dno, no strop nad hlavou nemajú. Podľa Z. Štefanidesa je preto výhodné zafixovať si nízku sadzbu na dlhú dobu práve teraz. Extrémne nízke sadzby síce môžu ešte nakrátko mierne klesnúť, pravdepodobne to však nepresiahne pár desatín %. V priebehu ďalších rokov však môžu stúpnuť aj o 2,5 %. V prípade 60 000 eurovej hypotéky na 30 rokov môže klient pri úroku nižšom o 0,3 % bodu ušetriť mesačne 8 – 9 eur, pri náraste však môže jeho mesačná splátka narásť aj viac ako o 80 eur.

1,49 % už aj na 10 rokov

Práve v tejto priaznivej situácii prináša VÚB jesennú akciu na hypotéky. Klient si môže úrok 1,49 % zafixovať až na 10 rokov za jednorazový špeciálny poplatok, ktorý si môže započítať do výšky úveru. V prípade, že klient nebude mať záujem o dlhú fixáciu úrokovej sadzby bude mať na výber aj ostatné štandardné fixácie. Výhodnú špeciálnu sadzbu si môže vybrať na 5, 6, 8 alebo 10 rokov. VÚB na jeseň prináša aj zľavu 50 % z poplatku za poskytnutie pre všetky hypotéky. Okrem toho preplatí náklady na vklad záložného práva do katastra nehnuteľností a tiež náklady za znalecký posudok až do výšky 150 eur.

Zdroj: Media&Communication Consulting
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM