Tlačové správy

Urobte si v sobotu výlet do Luhačovíc a príďte si pochutnať na tunajších špecialitách

Malebné moravské kúpeľné mestečko Luhačovice je častým cieľom jednodenných výletov slovenských návštevníkov, ktorí to sem majú iba 25 km od hraníc.

Ilustračný obrázok k článku Urobte si  v sobotu výlet do Luhačovíc a príďte si pochutnať na tunajších špecialitách
Zdroj: Dnes24.sk

V Luhačoviciach sa dá príjemne stráviť deň prechádzkami, posedením vo vynovenom kúpeľnom parku, ochutnávaním tunajších svetoznámych minerálnych vôd na čele s Vincentkou a obdivovaním rozprávkovo krásnych stavieb v štýle ľudovej secesie, ktoré tu po sebe zanechal najvýznamnejší slovenský architekt Dušan Jurkovič. Najnovšie sa do Luhačovíc chodí aj za gurmánskymi zážitkami. Históriu i súčasnosť luhačovickej kuchyne predstaví Food Festival Luhačovice, ktorý sa koná v sobotu 16. augusta 2014 od 10.00 do 19.00 hod. v areáli Luhaparku (bývalý minigolf) v Jurkovičovej a­leji.

Okrem vybraných menu piatich hotelov, budú môcť návštevníci sledovať komentované varenie, ochutnať molekulárnu kuchyňu, alebo sa dozvedia niečo o tom, ako sa varilo na luhačovickom panstve. Na programe bude výstava historických kuchárskych kníh, výlety do histórie s okrašľovacím spolkom Calma, program pre deti, cooking show s Daliborom Navrátilom alebo Jiřím Eichnerom a predovšetkým kulinárske špeciality v stánkoch hotelov. Svoju kuchyňu tento rok predstavia hotely Alexandria, Augustiniánsky dom, Vega, Vyhliadka a Pohoda.

Ing. Jiří Dědek, MBA, výkonný riaditeľ Kúpeľov Luhačovice, a.s. k tomu poznamenáva: ,,Kúpele Luhačovice sú Slovákmi najnavštevova­nejšími českými kúpeľmi. Chodia sem nielen na výlety, ale hlavne na predĺžené wellness víkendy, relaxačné pobyty, týždenné pobyty pre seniorov, ale aj klasické liečebné pobyty. Len za prvý polrok tohto roka prišla do našich kúpeľov tisícka Slovákov, čo bolo toľko ako za celý rok 2012. Slováci si našli k Luhačoviciam cestu a stali sa najrýchlejšie rastúcim trhom pre naše kúpele. Najnavštevovanejším je hotel Alexandria, ktorého služby využila takmer polovica slovenských klientov, čo je o 94 % viac než vlani. Práve špeciality tohto hotela budú môcť návštevníci tohtoročného food festivalu ochutnať. Pripravený bude mladý býček pečený na ražni podávaný s čerstvým chrenom s jablkami, či pečené kačacie prsíčko na rozmaríne preliate demi-glace s vôňou hruškovice.“ Nemenej dôležitým dôvodom k návšteve Luhačovíc je tiež bohatý kultúrny a spoločenský život. Už na začiatku septembra sa môžu návštevníci tešiť na 2. ročník Dní slovenskej kultúry, ktoré organizuje akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice pod záštitou veľvyslankyne ČR na Slovensku Livie Klausovej a veľvyslanca SR v Česku Petra Weissa. Tohtoročný 2. ročník Dní slovenskej kultúry sa bude konať v dňoch 5. – 7. 9. 2014. Vlani sa toto podujatie stretlo s veľkým záujmom a ohlasom. Prispieva k obnoveniu a podpore tradície česko-slovenskej vzájomnosti. Zlatým klincom 2. ročníka Dní slovenskej kultúry bude koncert svetoznámeho tenoristu Štefana Margitu a jeho hostí, sopranistky Kataríny Šmídovej-Kalvachovej a klaviristky Kataríny Bachmannovej v Mestskom dome kultúry Elektra v sobotu 6.9. 2014.

Kým v histórii boli Luhačovice a okolie známe skôr ako ovocinárska oblasť, kde sa trnky (miestny pojem pre slivky) a jablká sušili v každej chalupe a knedle sa miesili s Vincentkou, postupom času sa z kúpeľného mestečka stalo miesto určujúce nové trendy v gastronómii. Už na prelome 19. a 20. storočia sa tu schádzali labužníci z celej republiky, aby tu spolu s blahodarným pôsobením kúpeľných prameňov potešili aj chuťové poháriky. Hotely, reštaurácie, bary, jedálne i bufety ponúkali špeciálne diétne pochúťky aj neobvyklé pokrmy inšpirované svetovou kuchyňou. Aj dnes sú Luhačovice miestom, kde si môže návštevník pochutnať na dobrotách z miestnych surovín, vyraziť na večeru za zážitkovou gastronómiou, alebo si len tak pochutnať na kúpeľnom oblátku niekde na lavičke na kolonáde.

Podrobný program Food Festivalu Luhačovice 2014
10:00 Začiatok + hymna
10:15 Komentované varenie Výlety do histórie Luhačovickej kuchyne s CALMOU
10:55 Pozvánka- Sprievodný program pre deti Moja Dielňa tvorivé dielničky + KovoZoo
11:00 Súťaž -Súťaž Denník – vyhlásenie
11:10 Pozvánka- Zdravá strava s rozumom, pozvánka na osobné konzultácie do stanu AKC Seniori, odborný špecialista Jiřina Batelová poradí Aké tuky sú zdravé :)
11:15 Komentované varenie AKC ČR Jiří Eichner – komentované varenie Plnené prepelice s kráľovskou plnkou
11:45 Pozvánka Angelosalsa – pozvánka na mini školu tanca + ukážka na pódiu (12:00, 13:30, 14:30, 17:00)
12:00 Partner / rozhovor Pán Ing. Jan Tykvart, riaditeľ Kromilku Kroměříž, Ochutnávka regionálnych syrov z Kroměříža, ochutnávka čerstvých syrov a mini goudy
12:15 Komentované varenie Pečené maslové šišky s husacou pečeňou podľa Boženy Hoferovej
12:45 Súťaž Poznáte staročeské názvy jedál prípravy a inventára?
13:15 Komentované varenie Hotel Alexandria, Pečený zubáč na šalvii s prílohou čiernej šošovice s koreňovou zeleninou
13:45 Súťaž R. Jelínek
14:00 Partner / rozhovor Bohemia Sekt + Káva
14:10 Pozvánka Angelosalsa – mini škola tanca, Sprievodný program pre deti (Moja Dielňa + KovoZoo)
14:15 Komentované varenie Hotel Pohoda, Panna Cotta po česky – varená smotana sa šálkou, orechová posýpka, čerstvé ovocie a rebarborové coulis
14:45 Súťaž Radegast – čo poznáš a vieš o pive?
15:15 Komentované varenie Komentované varenie s Makro cash &carryčr s. r. o., na tému Sladkovodné ryby
15:45 Súťaž Bylinky v kuchyni
16:15 Komentované varenie s JIP Východočeská a LESKO
17:00 Vyhlásenie najchutnejšej kuchyne Sabráž sektov, slávnostný prípitok
17:15 Komentované varenie Stanislav Zukal, Otváranie ustríc s prekvapením :)
18:00 Slávnostné ukončenie programu na pódiu
20:00 Ukončenie akcie

Menu Hotela ALEXANDRIA
Predjedlo – Domáca králičia paštéta so slivkovým prelivom, Rizling vlašský
Teplý predkrm – Mladý býček pečený na ražni podávaný s čerstvým chrenom s jablkami,
Rosé
Hlavné jedlo – Pečené kačacie prsíčko na rozmaríne preliate demi-glace s vôňou hruškovice s prílohou krúp s koreňovou zeleninou, Modrý portugal
Dezert – Babičkin koláč s čučoriedkami sypaný maslovou posýpkou

Urobte si  v sobotu výlet do Luhačovíc a príďte si pochutnať na tunajších špecia
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM