Tomáš Stupavský Samospráva

Úradníci v Pezinku obdržali nový etický kódex zamestnanca mesta

Mesto Pezinok má od februára nový etický kódex zamestnanca mestského úradu. Sú v ňom základné pravidlá správania a konania pracovníka samosprávy tak, aby presadzoval verejný záujem, rozvoj a prosperitu mesta.

Ilustračný obrázok k článku Úradníci v Pezinku obdržali nový etický kódex zamestnanca mesta
Zdroj: TASR

Kódex tak okrem iného rieši aj to, ako má zamestnanec reagovať pri osobnom či telefonickom kontakte s klientom alebo ako sa má odievať.

„Cieľom kódexu je definovanie pravidiel pre nestranný výkon verejnej správy ako základu pre budovanie dôvery zo strany verejnosti,“ povedala právnička Mestského úradu Pezinok Martina Sedláčková. Samospráva pri tvorbe nových pravidiel vychádzala z predošlého etického kódexu z 90. rokov minulého storočia.

„Teraz sme zohľadnili aktuálne potreby a zmeny v spoločnosti,“ podotkla právnička. Nový kódex je podľa jej slov v súlade so Zákonníkom práce a Pracovným poriadkom zamestnancov mesta a je záväzný pre každého z nich.

Pri plnení svojich úloh tak musia byť otvorení a prístupní verejnosti a zabezpečiť kvalitné služby pre občanov. Taktiež pracovníkom zakazuje prijať akúkoľvek finančnú alebo inú výhodu. Na pracovisku nesmú pripustiť ani akúkoľvek diskrimináciu. Zastrašovanie a obťažovanie na úrade sa považuje taktiež za neprípustné.

Profesionálny prístup

Pri plnení pracovných úloh majú zamestnanci konať nestranne a profesionálne a ich správanie v súkromnom živote nesmie znížiť dôveru verejnosti v nestranný výkon verejnej správy. Vyhnúť sa tak musia aj konfliktu verejného záujmu.

Zamestnanci nemôžu prijímať či vyžadovať finančné, nefinančné dary a iné výhody za svoju prácu. Ak nejaký dar prevezmú, sú povinní to nahlásiť svojmu nadriadenému a splnomocnencovi pre etiku, ktorým je hlavný kontrolór. Na nich musia smerovať všetky podozrenie v súvislosti s porušením etického kódexu.

Ten upravuje aj to, aký komunikačný prístup majú pracovníci zvoliť pri telefonickom a osobnom kontakte s klientom či ako sa odievať. „Zamestnanec dbá na zásady slušného a spoločenského odievania na podujatiach, na ktorých reprezentuje zamestnávateľa, primerane svojej pracovnej pozícii a činnosti, ktorú vykonáva,“ píše sa v kódexe.

Podľa Sedláčkovej pri porušení týchto pravidiel bude samospráva postupovať podľa Zákonníka práce. Nový etický kódex zamestnanca Mestského úradu Pezinok je zverejnený aj na webovej stránke samosprávy.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM