Nina Táborská Rôzne

Unikátne archívne zábery Petržalky: Takto vznikala jedna z najhustejšie obývaných oblastí na Slovensku

Bratislavská mestská časť Petržalka si so sebou nesie hneď niekoľko prívlastkov "naj". Je to mestská časť s najväčším počtom obyvateľov a zároveň aj jedna z najhustejšie obývaných oblastí na Slovensku, dokonca i v strednej Európe. Čo bolo predtým, ako sa oblasť stala Petržalkou?

Ilustračný obrázok k článku Unikátne archívne zábery Petržalky: Takto vznikala jedna z najhustejšie obývaných oblastí na Slovensku
Zdroj: Dnes24.sk

Pôvodne bola Petržalka malou obcou pri Bratislave, ktorá niesla nemecký názov Engerau („úzka niva“), po maďarsky Ligetfalu. S ľavou stranou Dunaja ju momentálne spája Most SNP, Prístavný most, Most Lafranconi, Most Apollo a v decembri 2015 by sa Bratislavčania mali dočkať aj spojenia Petržalky so Starým Mestom cez nový Starý most.

Dvory, Lúky, Háje, Ovsište, Zrkadlový háj,… Petržalka je rozdelená na viaceré miestne časti, výstavbu niektorých z nich nájede aj vo fotogalérii.

Petržalka rástla vďaka výstavbe mosta SNP v roku 1967, cez ktorý sa prevážal stavebný materiál. Pozrite sa, ako v tom čase vznikala dnes najhustejšie obývaná mestká časť.

Ako sa stavala Petržalka
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM