Nina Táborská Rôzne

Unikátna výstava betlehemov: Bratislavská Incheba sa premení na jedinečné vianočné trhy

Od 3. do 21. decembra sa bratislavská Incheba premení na rozprávkové vianočné trhy v teple interiéru. Dni Vianoc sa postarajú o kúzelnú atmosféru, tipy na prekvapenia pre celú rodinu a ponúknu predvianočný program. V poradí 25. ročník Dní Vianoc bude sprevádzať unikátna výstava betlehemov.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna výstava betlehemov: Bratislavská Incheba sa premení na jedinečné vianočné trhy
Zdroj: TASR

Pod jednou strechou bude prvýkrát na Slovensku sústredených viac ako 800 jedinečných kúskov. Betlehemy zhotovil výtvarník Jozef Práznovský zo Žiliny, pre ktorého je ich výroba celoživotnou záľubou.

Jozef Práznovský je držiteľom dvoch certifikátov Slovenskej knihy rekordov – zápis získal za najväčší počet vystavených betlehemov od jedného autora a za najmenší vyrobený betlehem, ktorého rozmery sú 6×6 milimetrov. Vyrobený je do bobuľky nového korenia; figúrky sú vysekané do ryže.

Betlehemy zhotovené na zápalke, v chlebe, makovičke, čiapočke žaluďa, v mušli, v bobuľke hrozna, v kopýtku prasiatka a v mnohých ďalších netradičných predmetoch budú nepochybne pastvou pre všetky oči.

Dni Vianoc v Inchebe

Ako informuje hovorkyňa Incheby Martina Macková, „Dni Vianoc návštevníkom ponúknu tradičné vianočné dekorácie, hračky, kožený tovar, kožušiny, oblečenie, doplnky do domácnosti, zábavnú pyrotechniku, kozmetiku, šperky, bižutériu, knihy a mnoho ďalšieho od 300 predajcov.“

Trhy sú špecifické svojím sortimentom, ktorý je v mnohých prípadoch typovo odlišný od ponuky v nákupných centrách. Šanca prekvapiť svojich blízkych netradičným darčekom je tak nepochybne vyššia.

Na svoje si prídu aj milovníci tradičných remesiel. Svoje schopnosti predvedú umelci zastrešení v Združení cechov historických remesiel. Sviečky z včelieho vosku, drevené a slamené vianočné ozdoby, emailové šperky a mnoho iného ukážu zručnosť svojich majstrov a navodia atmosféru blížiacich sa sviatkov. Samozrejmosťou sú ukážky tradičných remesiel, ktoré návštevníkom priblížia časy minulé.

Sprievodný program

Vianočnú atmosféru zabezpečí fantastický sprievodný program ušitý na mieru všetkým vekovým kategóriám. Stredy sú vyhradené priaznivcom legendárnej hudobnej relácie Repete. Gizka Oňová, ktorá je nielen vynikajúca speváčka, ale aj kuchárka, spríjemní tieto dni svojimi hitmi a varením vianočných špecialít.

V stredu 3.12. navarí fazuľovú polievku; neskôr sa návštevníci môžu tešiť na rybaciu polievku a napokon aj na tradičnú kapustnicu. Štvrtky počas Dní Vianoc zasa patria rodičom s deťmi, ktoré si môžu upiecť vlastný medovníček v perníkovej chalúpke s ježibabou.

Prvý víkend, 6. – 7. decembra, otvára svoje brány festival spoločenských hier HRAtislava. Návštevníci si v Inchebe budú môcť zahrať niektorú z viac ako tisíc spoločenských hier z celého sveta a objaviť nové a zaujímavé hry, o ktorých doteraz nemali ani tušenie. S výberom hry pomôže skúsený personál, ktorý návštevníkom zároveň poradí, ako konkrétnu hru hrať.

Detský vianočný raj

Počas druhého víkendu v poradí a zasa priestory výstaviska zmenia na úžasný svet smiechu a radosti s najrôznejšími atrakciami. Najväčší detský vianočný raj prináša tvorivé dielne, trampolíny, pečenie medovníčkov v perníkovej chalúpke, čítanie vianočných rozprávok, hravé varenie s deťmi, cirkusové umenie, cvičenie a tancovanie s deťmi, maľovanie na tvár a ďalšie atrakcie.

Dni Vianoc sú otvorené od 3. do 21. decembra. V pondelok až štvrtok od 11.00 do 19.00, v piatok až nedeľu od 10.00 do 20.00. Vstupné je zadarmo pre každého, kto v označených stánkoch nakúpi tovar za viac ako 20 eur.

Bratislava24.sk informovala hovorkyňa Incheby Martina Macková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM