Adriana Banásová Kultúra

Umenie sa opäť oceňovalo. Laureátom Ceny Spolku výtvarníkov Slovenska 2015 je Vladimír Gažovič

Cenu Spolku výtvarníkov Slovenska (SVS) 2015 získal akademický maliar a grafik Vladimír Gažovič. Rada spolku mu ju udelila za výnimočný celoživotný prínos a unikátne dielo v oblasti umeleckej tvorby.

Ilustračný obrázok k článku Umenie sa opäť oceňovalo. Laureátom Ceny Spolku výtvarníkov Slovenska 2015 je Vladimír Gažovič
Zdroj: TASR

„Rozhodli sme sa tak preto, že on je momentálne najvýznamnejší slovenský grafik. Vytvoril nespočetné množstvo diel, ktoré získali významné ocenenia u nás i v zahraničí. Množstvo grafických cyklov a solitérov, úžasnú kolekciu ex libris, mnoho ilustrácií, kresieb a malieb. Gro jeho tvorby vychádza z pocitového sveta, odráža emociálny, sociálny i ekonomický svet súčasného človeka. Mnohé jeho diela sú akýmsi sumárom dobrých alebo zlých ľudských vlastností. Odrážajú negatívne momenty spoločnosti a ľudského konania. Expresívnym, poeticko-emotívnym, často veľmi ironickým, ba až satirickým spôsobom rozprávajú ľudský príbeh,“ zdôvodnila členka Rady SVS Mária Horváthová. Laureátovi odovzdal cenu Peter Brtko z Fondu výtvarných umení.

Slávnostný akt sa uskutočnil v piatok (4.12.) v galérii Silencium v priestoroch Paneurópskej vysokej školy v Bratislave. Bol súčasťou vernisáže výstavy mladých umelcov s názvom Výtvarné paralely XIV. Na nej 24 slovenských umelcov prezentuje svoju novú tvorbu.

Okrem tematickej pestrosti je to aj v podobe maľby, kresby, objektov z kameňa, bronzu, zváraného kovu, dreva či skla, ale i diel vytvorených kombinovanou technikou. Expozíciu dopĺňa tradičný katalóg.

Výstava potrvá do 10. januára 2016.

Prečítajte si tiež: Vianoce v Karlovej Vsi budú ekologické a plné noviniek

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM