Nina Táborská Rôzne

Ulicami Bratislavy: Žiadne hipsterské podniky, ale stánky, v ktorých aj váš cholesterol dostane poriadne zabrať

Poprosím jedno tekvicové latté so sójovým mliekom, vegetariánsky kebab s Tofu a jahodový cheesecake. S takouto objednávkou by ste v týchto stánkoch rozhodne nepochodili. Predstavujeme vám bratislavské pouličné fastfoody, známe aj ako kebabárne, langošárne, bagetérie a pre niektorých skrátka "búdy".

Ilustračný obrázok k článku Ulicami Bratislavy: Žiadne hipsterské podniky, ale stánky, v ktorých aj váš cholesterol dostane poriadne zabrať
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Olej sa dnes nenosí

Vybrali sme sa tam, kam sme si mysleli, že veľa ľudí už dnes nechodí. Nepíšu sa totiž o nich recenzie, nemajú nálepku bio, vegan ani raw, nechodí sa k nim na ochutnávky, neplatí sa u nich veľa, dokonca, nemajú ani svoj profil na sociálnej sieti. No predsa fungujú. Na križovatkách, pri zastávkach, na staniciach, pri dopravných uzloch. A je ich možno viac, ako ste si mysleli. Len sa o nich častejšie hovorí ako o „škaredých búdach, ktoré treba odpratať“.

V súčasnosti sa v spojení s gastronómiou v Bratislave najčastejšie skloňujú mená „hipsterských“ podnikov, no možno viac ako tých, máme v hlavnom meste pouličných stánkov s rýchlym občerstvením. Čudujte sa či nie, Bratislavčanom v nich chutí. Jedna vec je, že nie sú najzdravšie, faktom však je, že sú rýchle, vo väčšine prípadov lacné a pre veľa ľudí aj chutné. A čo vlastne tieto fastfoody ponúkajú?

Čo je nové na ulici

Petržalské Langoše, ktoré sídla na Nám. hraničiarov, neponúkajú len langoše. Ale napríklad aj burgery, zemiačky, HotDogy, palacinky, buchty a dokonca aj tzv. LangošDogy. Čo sú, ako sme sa dozvedeli, zapečené párky so syrom.

Ak patríte k tým, ktorí dávajú prednosť reštauráciám a kamenným bistrám, potom vás prekvapí, že dnes už na ulici nekúpite len klasický langoš s cesnakom, syrom a kečupom. Ale dokonca aj s kuracím soté, langoš Mexiko, langoš plnený šunkou a syrom, langoš so zeleninou,…

Čím viac oleja, tým viac fastfood. V niektorých prípadoch určite. Nájdu sa ale i také, poctivé langoše a kebaby, z ktorých vám nekvapne mastný olej na vaše nové topánky. Napríklad na Ul. 29 augusta si sami vyrábajú chutné žemle, čo dnes nemáte ani v niektorých podnikoch. Na výber máte niekoľko druhov kebabov, pričom cena a nielen tu, sa pohybuje vždy okolo 3 eur. Napríklad za kurací kebab v žemli zaplatíte 2,70 eur, za teľací s ryžou 3,80 eur.

Na Mlynských Nivách zase nájdete slovenský kebab – kebab v rožku za 1,20 a okrem langošov aj pizzu, hot-dog, oškvarkové pagáče za 0,75 centov či placku s mäsom a zeleninou za 3,10 eur.

Mekka langošov

Alebo aj „lángošov“ je rozhodne Miletičova. Za klasický langoš s cesnakom zaplatíte 0,70 centov, za zemiakovú placku o 0,10 centov navyše a za pečenú klobásu 2 eurá. Ak by ste nemali chuť na langoše, stále je tu pizza, kebab, klobásky, gofry, hranolky aj hot-dogy. No a pravdaže aj pivo, borovička a kofola. Nonstop.

Najznámejší a najmä študentmi v neskorších hodinách vyhľadávaný Richman, pravdaže, tiež nesmie chýbať. Jeden taký sa delí o svoj rajón na Kamennom námestí s Langošmi a Kebabom. Neďaleko je hneď ďalší Richman na Štúrovej. S klasickou dlhoročnou ponukou bagiet v rôznych prevedeniach v cenách okolo 3 eur.

Ak patríte k tým, ktorým neprekáža mastné jedlo, nemáte teda problémy s cholesterolom, nepotrpíte si na reštaurácie alebo jednoducho vám nevadí zabiť hlad na ulici, tak si prídete na svoje napríklad aj na Bradáčovej v Petržalke, pri Draždiaku, na Kuchajde, na Trnavskom mýte, na Obchodnej, jednoducho, určite aj vo vašej mestskej časti.

Stánky s rýchlym občerstvením
13
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM