Tomáš Stupavský Rôzne

Ulica, na ktorej býval Ľudovít Štúr je v súčasnosti neatraktívnou časťou Starého Mesta. Je pokrytá staveniskami

Ľudovít Štúr býval v Bratislave na viacerých miestach. Chvíľu pobudol aj na Jozefskej ulici, ktorá bohužiaľ v súčasnosti vyzerá veľmi úboho. K tomuto stavu predovšetkým prispievajú staveniská, na ktorých mali už dávno stáť hotové objekty

Ilustračný obrázok k článku Ulica, na ktorej býval Ľudovít Štúr je v súčasnosti neatraktívnou časťou Starého Mesta. Je pokrytá staveniskami
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Jozefská ulica je situovaná v mestskej časti Staré Mesto. Je to spojnica ulíc Banskobystrická a Námestie 1. mája, napája sa aj na ulice Spojná, Kollárovo námestie a Námestie Slobody a na ulicu Jánska. Čiže jedná sa o miesto, ktoré sa nachádza v širšom centre mesta.

Vznikala tu aj slovenská hymna

Ako sme už spomenuli na tejto ulici nejaký čas strávil aj Ľudovít Štúr. V životopise Janka Kalinčiaka je uvedené, že jeden školský rok (pravdepodobne v rokoch 1840–1841) býval na priváte so Štúrom práve na Jozefskej ulici. Nevie sa, kde presne sa tento ubytovací objekt nachádzal. Buď na mieste, kde je teraz reštaurácia Divný Janko alebo rožný dom, kde práve dokončujú novostavbu.

Údajne na Jozefskej ulici vznikala aj slovenská hymna. Na priváte vtedy bývali viacerí študenti, medzi nimi aj Janko Matúška. Svedectvo o tom zanechal Ján Francisci vo vlastnom životopise.

Staveniská, burina, grafity

No vráťme sa do prítomnosti, ktorá až tak pozitívna nie je. Ak sa vydáte na Jozefskú ulicu v týchto dňoch od Námestia 1. mája zistíte, že nevyzerá veľmi prívetivo. Cesta je po krajoch „obsypaná“ dopravným značením a ako bonus ju ohraničujú plechové ploty, ktoré sú znehodnotené grafitmi. Podobné čmáranice pokrývajú aj steny ostatných budov na ulici.

Povrch tamojšej komunikácie je vyskladaný z dlažobných kociek, ktoré by už potrebovali určite renovovať. Niektoré objekty, ktoré sa tam nachádzajú sú nevyužívané a pripravené akurát tak na zbúranie.

Prečítajte si tiež: Stavebné práce pred Hlavnou stanicou vstupujú do tretej etapy, dokonca s predstihom 10 dní

Ale najviac vám asi na Jozefskej ulici udrú do očí staveniská, ktorých je tam hneď niekoľko. Hneď na začiatku sa nachádza veľká jama, kde by mal v budúcnosti stáť polyfunkčný dom. S výstavbou sa už začalo v máji roku 2006, čiže zhotoviteľ si dáva poriadne načas. No tu sme v čase našej návštevy aspoň zaznamenali nejaký stavebný ruch.

Horšie je na tom ďalší pozemok nachádzajúci sa na ľavej strane, ktorý je takmer kompletne pokrytý burinou. Jedná sa o veľký priestor, ktorý jednoznačne „špatí“ celú ulicu. Na ňom mal stáť bytový dom s názvom Weinhauerhaus, ktorého termín dokončenia bol naplánovaný na december 2011.

„Na Jozefskej ulici mestská časť Staré Mesto v súčasnosti neplánuje žiadnu opravu, najmä z dôvodu, že na ulici sa stále intenzívne pracuje, čo spôsobuje aj zvýšený výskyt stavebných strojov a áut. Akákoľvek investícia do opravy by v tejto chvíli, kým stavby nebudú ukončené, bola z tohto dôvodu kontraproduktív­na," uviedla pre Bratislava24.sk hovorkyňa Starého Mesta Nora Remiarová. No my sme žiadne intenzívne práce priamo na mieste nezaznamenali.

Najväčším plusom reštaurácia

Na ulici sa nachádza ešte jedna výstavba. Konkrétne na spojnici s Banskobystrickou. Tá vyzerá, že by mohla byť v dohľadnej dobe dokončená.

Nájdete tu aj spomínanú reštauráciu Divný Janko, ktorá si aj napriek neatraktívnemu okoliu udržuje svoju stálu klientelu. Ďalším dôvodom prečo ľudia cez ulicu prechádzajú je, že sa jedná o vhodnú skratku napríklad zo Štefánikovej alebo z parku za Prezidentským palácom na Námestie 1. mája. Ale to sú tak jediné pozitíva, ktoré by ste na tejto ulici našli.

Určite budete súhlasiť, že ulica, na ktorej istý čas pobudli významné osobnosti slovenskej histórie, by mala vyzerať oveľa krajšie a atraktívnejšie.

Prečítajte si tiež: Problém, na ktorý sme upozornili, sa konečne rieši: Okolie Michalskej brány dostáva nový a krajší vzhľad

Zdroj: Dnes24.sk/TASR

Jozefská ulica
12
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM