Aktualizované KAW Rôzne

Ulica, ktorá žiada Kaliňákovu hlavu, stráca hlas. Čo bude nasledovať?

Druhý protest proti zlodejom podporila hŕstka ľudí, čo je výrazne menej ako prvú demonštráciu. Protestujúci žiadajú odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Bude to stačiť?

Ilustračný obrázok k článku Ulica, ktorá žiada Kaliňákovu hlavu, stráca hlas. Čo bude nasledovať?
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Druhé kolo protestov proti zlodejom vytiahlo do ulíc iba pár desiatok ľudí. Na Námestie SNP v centre Bratislavy prišli okrem politikov mladí i starí. Otázne je, či prípadných nespokojencov odradili vyše 30-stupňové horúčavy alebo už téma Kaliňák verejnosť unavuje.

Pre takmer prázdnym námestím vystúpil exminister práce Ľudovít Kaník, ktorý vyzval ľudí na účasť na ďalšom plánovanom proteste. Ten by sa mal konať na budúci týždeň v pondelok.

Skromnému publiku sa prihovoril aj kontroverzný účastník speváckej šou Robo Mikla. Tvrdil, že svoje osobné problémy spojené s porušením zákona si musel odpykať. „Prečo dnes problémy ľudí, ktorý nám vládu, nedokážeme vyšetriť?“, pýtal sa spevák, ktorý podľa vlastných slov rezignoval.

Prvý protest proti zlodejom, ktorý sa konal v pondelok pred bytovým komplexom Bonaparte, kde si prenajíma byt premiér Robert Fico, podporilo podľa odhadov 4 až 5-tisíc ľudí. „Dosť bolo mafie!“, „Kaliňák do basy!“ či „Nie Fico!“ skandoval vtedy dav, mávajúc červenými kartami nad hlavami.

PREČÍTAJTE SI AJ: VIDEO: Protest proti zlodejom v politike: Dosť bolo mafie, kričali ľudia pred Bonaparte

Vyženie ulica Kaliňáka?

Opozícia, ktorá žiada hlavu ministra vnútra, už avizovala, že bude v protestoch pokračovať. Politológovia sa však obávajú, že to nemusí stačiť.

Posledný prieskum agentúry Focus ukázal, že kauza výrazne neovplyvnila preferencie najsilnejšej vládnej strany. Smer by podľa ankety volilo 26,4 percenta opýtaných, čo je o 2,3 percenta menej ako v predchádzajúcej sonde Focusu. Keďže pokles je na úrovni štatistickej chyby, ukazuje sa, že socialisti nestratili podporu svojich skalných.

Kauza Bašternák – Kaliňák – Počiatek

Podpredseda Smeru čelí podozreniu, že kryl vyšetrovanie daňových podvodov Ladislava Bašternáka. Firmy developera luxusného bytového komplexu Bonaparte získali počas niekoľkých rokov od štátu na takzvaných daňových vratkách 16 miliónov eur. Za rovnaké obdobie pritom odviedli štátu dane za 72-tisíc eur, informoval Denník N.

Kaliňák rezolútne odmietol akékoľvek ovplyvňovanie vyšetrovania. Médiá medzičasom poukázali na viaceré prepojenia politika s podnikateľom.

Minister vnútra kúpil od Bašternáka jeho podiel v spoločnosti B. A. Haus. Už pár mesiacov po vzniku spoločnosti sa stal jej akcionárom exminister financií a dopravy Ján Počiatek, ktorý neskôr prikúpil ďalší podiel.

Za kontroverzný možno označiť aj zisk podielu v spoločnosti FoRest, s. r. o. Kaliňák spolu s Počiatkom získali podiel vo firme za dve eurá, hoci jeho účtovná hodnota bola 37-tisíc eur. Podiel im predal Robert Pintér, ktorý zastával vysoké pozície na ministerstve vnútra.

Zamestnanec komerčnej banky a asistent poslanca za SaS Jozefa Rajtára – Fili Rybanič si podľa medializovaných informácií pozrel bankový účet šéfa rezortu vnútra. Tvrdil, že Kaliňákovi naň mali prísť platby zo spoločnosti blízkej Bašternákovi vo výške niekoľko sto tisíc eur.

Ulica, ktorá žiada Kaliňákovu hlavu, stráca hlas
9
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM