Jakub Haršany Rôzne

Ukážeme vám miesto, kde môžete byť v troch krajinách súčasne. A nemusíte sa ani rozkrájať

Neďaleko bratislavskej mestskej časti Čunovo sa nachádza miesto, ktoré je niečím nezvyčajné. Stretávajú sa tam hranice troch štátov.

Ilustračný obrázok k článku Ukážeme vám miesto, kde môžete byť v troch krajinách súčasne. A nemusíte sa ani rozkrájať
5
Galéria
Zdroj: Facebook

Geografický bod, v ktorom sa stretávajú hranice troch krajín, sa nazýva trojmedzie alebo aj trojhraničie. Slovensko má päť takýchto trojmedzí. Jedno z nich sa nachádza neďaleko hlavného mesta.

Miesto skrášľujú kamenné sochy

Trojhraničie, kde sa zbiehajú rakúske, maďarské a slovenské hranice, je označené kamenným stĺpom, okolo ktorého sú v zemi zapichnuté koľajnice natreté načerveno. Ak sa posnažíte, môžete stáť jednou nohou v Rakúsku, druhou nohou v Maďarsku a rukami sa dotýkať územia Slovenska.

Okrem hraničného stĺpa sa na mieste môžeme pokochať aj kamennou kompozíciou, ktorá sa skladá zo sôch s motívom trojuholníka, čo má symbolizovať spolupatričnosť a porozumenie medzi krajinami. Kamenné sochy tu stoja už od roku 1992. Návštevníkov upúta aj kus ostnatého drôtu ako symbol železnej opony.

Pozor na dropa

Celá oblasť sa od roku 2006 nachádza v chránenom vtáčom území Sysľovské polia, v ktorom žije vzácny drop fúzatý. Ochranári tu preto, hlavne počas jari, neradi vidia návštevníkov a rôznych zvedavcov.

Na toto netradičné miesto sa dostanete z rôznych smerov po poľných cestách. Z Rakúska je najbližšie obec Deutsch Jahrndorf, z Maďarska zas Rajka. Zo slovenskej strany sa k trojhraničiu dostanete najlepšie z Rusoviec. Najlepším spôsobom ako navštíviť trojmedzie je na bicykli. Cykloturistika po okolí so zastávkou pri kamennom stĺpe je príjemným tipom na výlet počas voľného dňa.

Rakúsko-maďarsko-slovenské trojhraničie
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM