Krimi

Údajný boss jakšíkovcov čelí obvineniu a návrhu na väzbu

Na Libora J., považovaného za bossa jednej z najstarších bratislavských skupín - jakšíkovcov a ktorého zadržala v stredu 8. júla polícia, bol podaný návrh na väzbu. Bývalý člen policajného zboru je obvinený z prečinu nezaplatenia dane spolupáchateľstvom.

Ilustračný obrázok k článku Údajný boss jakšíkovcov čelí obvineniu a návrhu na väzbu
Zdroj: TASR

„Dnes ráno bol podaný návrh na Okresný súd Bratislava V na vzatie do väzby obvineného Libora J. z dôvodov uvedených v ustanovení paragrafu 71 odseku 1 písmena a, b, c Trestného poriadku (dôvody útekovej väzby, možného ovplyvňovania svedkov a pokračovanie v trestnej činnosti),“ uviedol námestník Krajskej prokuratúry v Bratislave Oliver Janíček.

Obvinení boli dávnejšie príslušníkmi policajného zboru

Voči Liborovi J. bolo vo štvrtok 9. júla vznesené obvinenie pre skutok právne kvalifikovaný vyšetrovateľom Prezídia Policajného zboru NAKA ako zločin nezaplatenia dane spolupáchateľstvom.

„Môžeme potvrdiť, že v stredu policajti Národnej kriminálnej agentúry zadržali dve osoby, Libora J. a Miroslava M. V súčasnosti sa vykonávajú procesné úkony a nie je možné poskytnúť k prípadu bližšie informácie,“ povedal vo štvrtok 9. júla hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Libor J. spolu s Ivanom J. sú považovaní za šéfov skupiny jakšíkovcov, ktorá pôsobila najmä z bratislavskej Dúbravky. Obaja boli bývalí príslušníci polície a neskôr sa dali na podnikanie a často trávili čas v Spojených štátoch amerických.

O prípadnom návrhu na väzbu Libora J. by mala podľa neoficiálnych informácií rozhodovať Okresná prokuratúra Bratislava V. Skupina jakšíkovcov sa objavila v „mafiánskych“ zoznamoch, ktoré údajne unikli z polície. V minulosti spolupracovala so zavraždeným Jozefom Svobodom.

Libora J., ako aj ďalšieho spoluobžalovaného Mariána S., na začiatku decembra minulého roku Okresný súd Bratislava I oslobodil v kauze obzvlášť závažného zločinu vydierania.

„Po vyhotovení rozsudku a po jeho doručení všetkým procesným stranám a po doručení písomného odôvodnenia odvolania Generálnej prokuratúry SR je spisový materiál v tejto trestnej veci pripravený a bude predložený odvolaciemu krajskému súdu,“ povedal vo štvrtok hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

Vydieranie pre dlh

Libor J. podľa obžaloby vydieral bratislavského autičkára pre fiktívny dlh vo výške 51.500 eur. Dopomôcť si pritom mal zbraňou, nadávkami, vyhrážaním, aj komplicom Mariánom S. Poškodeného muža mal prinútiť podpísať notársku zápisnicu, v ktorej uznal uvedený dlh.

Ako poistku, že peniaze dostane, mal žiadať aj záložné právo na dom, v ktorom žil poškodený s družkou. Libor J. pred súdom tvrdil, že od údajne poškodeného kúpil luxusný čierny Mercedes S. Auto sa však začalo kaziť, a preto ho chcel vrátiť. Predávajúci však podľa neho nemal peniaze, a preto sa vraj dohodli na uznaní dlhu v notárskej zápisnici.

Aby mal Libor J. istotu, že peniaze dostane, žiadal, aby mal záložné právo na dom svedkovej družky, v ktorom obaja bývali. To sa nakoniec nestalo, pretože Libor J. peniaze dostal.

V apríli 2013 Okresný súd Bratislava I oslobodil Libora J. a ďalších piatich obžalovaných v inej vydieračskej kauze, a to v prípade vydierania bratislavského architekta. Žalobu v tejto veci podávala GP SR. Dokazovaním, ako skonštatoval vtedy súd, nebolo preukázané, že by sa skutok stal tak, ako sa uvádzalo v obžalobe. Prokurátorka GP sa odvolala po vynesení rozsudku.

Foto:ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM