Michaela Katonová Správy

Učitelia sa nevzdávajú, na zlú situácia upozornili hlasným bubnovaním

Protestné akcie za zlepšenie situácie v školstve pokračujú. Na podujatie s názvom Bubnovačka, ktoré zorganizovala Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) prišli stovky ľudí. Vyzbrojili sa bubnami, rapkáčmi ale aj hrncami a varechami.

Ilustračný obrázok k článku Učitelia sa nevzdávajú, na zlú situácia upozornili hlasným bubnovaním
Zdroj: Dnes24.sk

Nespokojní učitelia ale aj študenti a podporovatelia sa stretli pred Pedagogickou fakultou na Šoltésovej ulici. Na zlú situáciu upozorňovali bubnovaním, ktoré miestami dosahovalo až 120 decibelov. Dokázali tak prekonať prúdové lietadlo alebo veľmi silnú petardu.

Jozef Tancer z Katedry germanistiky, nederlandistiky a škandinavistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského konštatoval, že záujem o štrajk narastá. "Vlna neopadáva, naopak, zdá sa, že sa pridávajú ďalší ľudia.“ Jeho slová potvrdzuje i počet štrajkujúcich, ktorí sa zaregistrovali na oficiálnej webovej stránke ISU. V súčastnosti je to dvadsať vysokých škôl a 559 zapojených zamestnancov.

Učitelia plánujú v podobných akciách pokračovať. Slovenskému školstvu chcú 1. marca symbolicky pripraviť pohreb.

Prečítajte si tiež: Jedinečná výstava Mor ho! z dielne študentov VŠVU podporuje štrajk učiteľov

Časť vysokoškolských učiteľov je od 15. februára v ostrom štrajku. Do protestu sa pôvodne zapojila aj zhruba štvrtina pedagógov z Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, ktorá po niekoľkých dňoch štrajk ukončila a vrátili sa k svojim povinnostiam.

Štrajkujúci pedagógovia z vysokých škôl prebrali štafetu po Iniciatíve slovenských učiteľov (ISU), ktorá protesty prerušila, no ostáva v štrajkovej pohotovosti. Univerzity nezostali zatvorené. Na akademickej pôde sa diskutuje, konajú kultúrne podujatia či zhromaždenia akademickej obce. Podobné akcie, ako bola Bubnovačka v Bratislave, sa uskutočnili 24. februára aj v Košiciach a Žiline.

Zdroj TASR / Dnes24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM