Maros Palesch Rôzne

Účelové dotácie v Petržalke

Vlani starosta s poslancami miestneho zastupiteľstva prerozdelili dovedna 120 tisíc Eur. Tohto roku mestská časť Bratislava-Petržalka vyčlenila na tento účel 100 tisíc EUR.

Do konca februára 2012 záujemcovia, prevažne neziskové organizácie a občianske združenia, adresovali Petržalke 22 žiadostí, pričom celková požadovaná suma už teraz prekročila 154 tisíc €. Nie všetky žiadosti môže samospráva uspokojiť, avšak nielen z dôvodu limitu finančnej čiastky určenej na dotácie, ale aj pre nedostatky na strane žiadateľov.

Najčastejšou chybou, ktorej sa žiadatelia dopúšťajú, je nedostatočne vyplnená žiadosť, požadovanie nereálne vysokej sumy, prefinancovanie miezd alebo investícií, na ktoré účelovú dotáciu nie je možné poskytnúť, chýbajúce doklady, alebo neskoré vyúčtovanie.

Tí, ktorí majú záujem požiadať o účelovú dotáciu, nájdu tlačivo žiadosti, informáciu o požadovaných dokladoch ako aj príslušné Všeobecne záväzné nariadenie 2/2005 na stránke mestskej časti. Žiadateľ o účelovú dotáciu je povinný k žiadosti priložiť doklad o registrácii organizácie žiadateľa, výpis z obchodného registra, alebo živnostenský list, stručný životopis osoby zodpovednej za projekt resp. aktivity, potvrdenie žiadateľa o vyrovnaní finančných vzťahov voči mestskej časti a štátu. Podľa výšky žiadanej sumy o žiadosti rozhoduje starosta (do 3300 €) alebo poslanci miestneho zastupiteľstva (nad 3300 €).

„Snahou petržalskej samosprávy je najmä prevencia zlých životných návykov. Účelovú dotáciu sme vlani poskytli napríklad na klubovú a komunitnú činnosť občianskym združeniam Kaspian a Ulita, ktoré sa v našej mestskej časti sústreďujú na zmysluplné prežívanie voľného času a vzdelávanie detí a mládeže ako aj na znižovanie rizík a dopadov sociálno-patologických javov”, povedal starosta Vladimír Bajan.

Prostriedky mestská časť v roku 2011 poukázala aj Domovu pre každého, ktorého poslaním je zmierňovať nešťastie a utrpenie sociálne znevý­hodnených občanov a podporovať ich integráciu do rodinného, pracovného a spo­ločenského života. Dotáciu dostalo aj združenie Depaul Slovensko na zabezpečenie základných životných potrieb pre ľudí bez prístrešia, či organizátori na tradičné športové a kultúrne podujatia detí mládeže.

Zdroj: MČ Bratislava – Petržalka, Mária Grebeňová-Laczová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM