Nina Táborská Samospráva

Týždeň slovenských knižníc poteší čitateľov v Bratislave aj Pezinku. Petržalka udelí amnestiu na upomienky

Amnestia na upomienky, bezplatná registrácia, nové typy preukazov. Čitatelia v Petržalke môžu všetky tieto služby očakávať v Petržalskej miestnej knižnici v rámci Týždňa slovenských knižníc. Ten začína v pondelok 23. marca a potrvá do soboty 28. marca. Zapoja sa i iné verejné knižnice v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň slovenských knižníc poteší čitateľov v Bratislave aj Pezinku. Petržalka udelí amnestiu na upomienky
Foto: Eva Viestová / Zdroj: Dnes24.sk

Tradičnou súčasťou marcového Týždňa slovenských knižníc je odpustenie pokút čitateľom za oneskorené vrátenie kníh, registrácia nových čitateľov zdarma, či predĺženie platnosti čitateľského preukazu na ďalší rok, tiež bezplatne. Miestna knižnica v bratislavskej Petržalke k tomu ponúka aj nové typy preukazov.

Pre rodiny, za osem eur ročne, čo znamená zaregistrovanie jedného dospelého a dvoch detí, alebo dvoch dospelých a jedného dieťaťa na vybranej pobočke. K tomu ako bonus rodina dostane bezplatné registrovanie na pobočke spoločensko-vednej, populárno-náučnej a cudzojazyčnej literatúry na Vavilovovej 26.

Prečítajte si tiež: Petržalská knižnica sa teší veľkému záujmu. Vlani ju navštívilo až 89.500 čitateľov

Druhým novým typom preukazu je kombinovaný, ktorého výhoda spočíva v tom, že umožňuje registráciu na dvoch pobočkách, pričom knižnica prevádzkuje celkom desať pobočiek. Za kombinovaný preukaz zaplatí dospelý šesť eur a dieťa tri eurá ročne.

Nielen v Petržalke

Týždeň slovenských knižníc je aj o podujatiach, deviatym ročníkom pokračuje Jarný maratón s knihou, ktorý štartuje v pondelok 23. marca o 9.00 h práve v petržalskej knižnici, konkrétne na pobočke na Prokofievovej 5 a následne o 11.00 h pokračuje na pobočke na Turnianskej 10.

Ďalej sa posúva do verejných knižníc v Bratislave a v Pezinku. Hosťami tohtoročného maratónu sú spisovateľ Juraj Šebesta a jeho dcéra Kamila Šebestová, ktorí predstavia svoje knihy, prednesú z nich úryvky a pútavo so štipkou humoru porozprávajú o spoločných témach dvoch generácií.

Prečítajte si tiež: Uprednostňujete E-knihy alebo máte radšej vôňu papiera? Táto knižnica vyhovie každému čitateľovi

V stredu 25. marca o 13.00 h si návštevníci na pobočke Vavilovova 26 môžu pozrieť výstavu prác z paličkovanej čipky s názvom Prebúdzanie jari, ktorá bude spojená s ukážkami prác. V piatok 27. marca sa 20 najlepších a najaktívnejších detských čitateľov zúčastní podujatia Noc v knižnici s Andersenom, témou noci je Európske pexeso, zábavné cestovanie a spoznávanie európskych štátov. Hosťami budú ilustrátori Mária Nerádová a Ďuro Balogh.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM