Kultúra Správy

Týždeň slovenského filmu v Kine Lumiére otvorí historická dráma Dubček

Štvrtý ročník Týždňa slovenského filmu ponúkne 39 filmov odpremiérovaných v roku 2017. Môžete sa tešiť na 22 hraných, 12 dokumentárnych a 5 animovaných snímok.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň slovenského filmu v Kine Lumiére otvorí historická dráma Dubček
Zdroj: Facebook

Týždeň slovenského filmu otvorí v pondelok 9. apríla v bratislavskom Kine Lumiére historická dráma Dubček. „Film v predpremiére uvedie početná delegácia tvorcov vrátane režiséra Laca Halamu i predstaviteľov hlavných úloh,“ informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Na slávnostnom otvorení prehliadky bude tiež po druhý raz udelená Cena Petra Mihálika za celoživotný prínos v oblasti slovenskej filmovej vedy.

Alexander Dubček

Projekcia historicky prvého slovenského hraného filmu o politikovi a štátnikovi Alexandrovi Dubčekovi, ktorý stál na čele mnohých spoločenských zmien koncom 60. rokov 20. storočia, je otvorená pre verejnosť.

Snímku o charizmatickom štátnikovi, ktorý sa snažil poľudštiť politiku, vzbudzoval v ľuďoch nádej, že začnú konečne slobodne dýchať, no eufóriu z pocitu slobody s vierou, že sa napravia chyby minulosti a Československo sa zmení na demokratickú krajinu, zmaril 21. august 1968, prídu uviesť okrem režiséra aj hlavní predstavitelia. Úlohu Dubčeka stvárnil Adrian Jastraban, Táňa Radeva Dubčekovu manželku Annu.

Prehliadka slovenských filmov

Štvrtý ročník Týždňa slovenského filmu ponúkne 39 slovenských filmov odpremiérovaných v minulom roku. Diváci sa môžu tešiť na 22 hraných, 12 dokumentárnych a päť animovaných snímok. Uvedené budú filmy, ktoré bodovali v rebríčkoch návštevnosti, aj tie, ktoré majú za sebou úspešnú festivalovú púť a získali významné ocenenia.

„Prehliadka je jedinečnou príležitosťou vidieť všetky filmy počas jedného týždňa na jednom mieste, vďaka čomu divákom umožňuje urobiť si komplexný obraz o slovenskej filmovej tvorbe predchádzajúceho roka,“ avizujú organizátori.

Zaujímavé diskusie

V rámci sprievodných podujatí pripravili panely s hodnotením minuloročnej filmovej tvorby, ktoré doplní panel o filmovej vede a kritike, a tiež seminár o slovenskom filmovom publicistovi Pavlovi Brankovi doplnený o projekcie dvoch filmov venovaných jeho životu a dielu. V programe figurujú štyri diskusie na témy s celospoločenským presahom, ktoré sa budú konať po projekciách snímok Špina, Vábenie výšok, Všetko alebo nič a Čiara, ďalšia diskusia bude po tituloch Mečiar a Únos.

Týždeň slovenského filmu, ktorého hlavným organizátorom je Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), sa bude konať v Kine Lumiére v Bratislave a vybrané snímky sa v rovnakom termíne budú premietať aj v ďalších deviatich slovenských mestách.

Prehliadke bude v piatok 6. apríla predchádzať odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti, ktoré v priamom prenose o 20:30 hod. odvysiela RTVS na Jednotke.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM