Kultúra

Týždeň slovenského filmu prekvapí bohatým programom a známymi hosťami

Týždeň slovenského filmu prinesie bratislavským divákom kolekciu minuloročných domácich titulov pohromade na jednom mieste.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň slovenského filmu prekvapí bohatým programom a známymi hosťami
6
Galéria
Zdroj: Týždeň filmu

Týždeň slovenského filmu ponúkne v kine Lumière počas siedmich dní, medzi 3. a 9. aprílom, takmer tri desiatky celovečerných filmov a niekoľko krátkometrážnych snímok. Súčasťou prehliadky bude aj tento rok odovzdávanie národnej filmovej ceny Slnko v sieti, slovenskej obdoby Českých levov či amerických Oscarov.

„Týždeň slovenského filmu dokazuje, že domáca kinematografia je životaschopná a žánrovo pestrá. Filmy, na ktorých sa podieľali slovenskí tvorcovia, boli ocenené na prestížnych medzinárodných festivaloch a oslovili divákov po celom svete,“ hovorí Martin Šulík, prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie, ktorá podujatie organizuje.

Stretnutie s hereckými hviezdami

V ponuke Týždňa slovenského filmu nájdete hrané, dokumentárne aj animované snímky, viaceré ovenčené prestížnymi cenami zo svetových festivalov. Niektoré z uvádzaných titulov vznikli výhradne v slovenskej produkcii, ďalšie v koprodukcii s niektorým zo susedných štátov, najčastejšie s Českou republikou.

Svoje diela prídu osobne uviesť mnohí tvorcovia, v kine Lumière sa budete môcť každý deň stretnúť a diskutovať s filmármi „spoza kamery“, s hereckými hviezdami, ale aj s odborníkmi na viaceré z tém, ktorým sa filmy venujú.

Okrem prezentácie domácej filmovej tvorby pripravujú organizátori v duchu tohtoročného motta „Spoznaj slovenský film!“ aj bohatý sprievodný program. Na obľúbenom kvíze Múdreho pondelka si budete môcť otestovať znalosť slovenskej kinematografie, trojica odborných diskusií vám umožní vedomosti rozšíriť a konfrontovať svoj názor s názormi odborníkov na hranú, dokumentárnu aj animovanú tvorbu. Diskusie, podobne ako celý filmový a sprievodný program prehliadky, sú otvorené širokej verejnosti.

Odovzdávanie filmových cien

Spoločenským vrcholom sedemdňového podujatia bude odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti, ktoré je ďalším z dôkazov, že slovenskej kinematografii sa darí. Ešte pred pár rokmi odovzdávala akadémia ocenenia najlepším filmom a filmárom raz za dva roky, vlani však zmenila periodicitu a Slnká v sieti udeľuje každoročne.

Tento rok akademici vyberajú spomedzi rovnej dvadsiatky prihlásených titulov, spomedzi ktorých je 9 dlhometrážnych hraných a 11 dlhometrážnych dokumentárnych filmov. Slávnostný galavečer odovzdávania ocenení sa bude konať 7. apríla v Starej tržnici.

Týždeň slovenského filmu organizuje Slovenská filmová a televízna akadémia, spoluorganizátormi prehliadky sú Slovenský filmový ústav a Rozhlas a televízia Slovenska.

Ilustračný obrázok

Medzinárodný filmový festival Bratislava 2016
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM