Kultúra

Týždeň slovenského filmu predstavuje kompletnú vlaňajšiu tvorbu

V bratislavskom Kine Lumiére sa dnes začína prehliadka Týždeň slovenského filmu, ktorá predstaví domácu tvorbu minulého roka. Prehliadku v slovenskej premiére otvára nový slovenský film Stanko režiséra Rasťa Boroša. Podujatie ponúkne 21 dlhometrážnych a šesť krátkych minuloročných filmov.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň slovenského filmu predstavuje kompletnú vlaňajšiu tvorbu
Zdroj: TASR

Prehliadka potrvá do nedele 17. apríla. Po jej skončení sa výber filmov presunie do piatich slovenských miest.

Týždeň slovenského filmu štartuje súčasný príbeh Stanko režiséra Rasťa Boroša, ktorý v žánri tragikomickej roadmovie hovorí o priateľstve a univerzálnom pute medzi dvoma ľuďmi z okraja spoločnosti. Film je inšpirovaný príbehom reálnych ľudí a na prehliadke pôjde o jeho prvé domáce uvedenie.

„Diváci budú mať možnosť vidieť domácu tvorbu, ktorá sa v takejto kompletnej podobe nikde inde neobjavila. Slovenské filmy vo viacsálových kinách sú totiž skôr výnimkou než pravidlom,“ komentuje prehliadku Miro Ulman, programový dramaturg podujatia. Podľa neho prehliadka na ploche siedmich dní ukáže pestrosť a rôznorodosť slovenskej filmovej tvorby. „Väčšinu produkcie nedávno tvorili sociálne drámy, no v posledných rokoch je tvorba žánrovo pestrejšia. Medzi filmami vyrobenými v minulom roku nájdeme dokumenty, detský muzikál i rôzne žánrové fúzie.“

V programe prehliadky je viacero dokumentov, približujúcich rôzne domáce osobnosti. Reprezentujú ich filmy Anton Srholec režisérky Aleny Čermákovej, Posledný portrét o fotografovi Yurim Dojcovi od režisérky Katye Krausovej, RYTMUS sídliskový sen od Mira Drobného alebo dokument s inscenovanými pasážami Očami fotografky, ktorý o slovenskej fotografke Zuzane Mináčovej nakrútil jej syn Matej.

Nechýbajú dobrodružné dokumenty Suri Pavla Barabáša a Akceptácia Jaroslava Matouška, tiež Farby piesku od Ladislava Kaboša a dokumentárna esej Čakáreň režiséra Pala Korca.

Prečítajte si aj: Viete, ktoré objekty patria medzi pamätihodnosti Bratislavy?

Počas Týždňa slovenského filmu budú uvedené aj filmy, ktoré majú najvyšší počet nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti. „Bude to Eva Nová, ktorá má deväť nominácii za hraný film, réžiu, scenár, kameru, strih, zvuk, kostýmy a masky a ženský herecký výkon, za ktorý je nominovaná Emília Vášáryová a mužský herecký výkon pre Milana Ondríka,“ povedal Miro Ulman s tým, že diváci sa môžu rovnako tešiť na snímku Koza, ktorá má šesť nominácii na Slnko v sieti.

„Potom hráme Čističa, ktorý ma tri nominácie na Slnko v sieti za kameru, strih a pre architekta alebo scénografa. Druhým filmom, ktorý má tri nominácie, je Wilsonovo, ktoré má nominácie v kategóriách hudba, architekt alebo scénograf a za kostýmy alebo masky,“ dodal Ulman.

Program prehliadky dopĺňa komédia Vojtech od Viktora Csudaia, koprodukčná snímka českého režiséra Slávka Horáka Domáci péče a rozprávka Sedem zhavranelých bratov od Alice Nellis. Rozprávkový žáner reprezentujú aj filmy Johankino tajomstvo režiséra Juraja Nvotu a hraný film s hudobnými pasážami pre deti Spievankovo 5: O povolaniach Diany Novotnej.

Viaceré filmy uvedú na prehliadke osobne tvorcovia a herci na projekciách. Súčasťou podujatia budú aj tri odborné diskusie s hodnotením minuloročných hraných, dokumentárnych a animovaných filmov a dva workshopy Michala Kollára, režiséra detektívneho filmu Červený kapitán a Ivety Grófovej, ktorá dokončuje filmovú adaptáciu knihy Moniky Kompaníkovej Piata loď.

„V spolupráci s autorskou spoločnosťou LITA sa počas podujatia uskutoční aj diskusia na tému úpravy audiovizuálneho diela v novom autorskom zákone,“ informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Spoločenským vrcholom podujatia bude slávnostné odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti, ktoré sa uskutoční v sobotu 16. apríla. V priamom prenose ho ponúkne o 20. 25 vo svojom vysielaní RTVS na Jednotke. Po skončení bratislavskej prehliadky sa výber filmov presunie do Nitry, Žiliny, Košíc, Banskej Bystrice a Martina.

Prečítajte si aj: Drahšia Bratislava kvôli predsedníctvu? Podnikaví špekulanti si prídu na svoje!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM