Adriana Banásová Rôzne

Túžite po psíkovi? Adoptujte si ho! Na dnešnej akcii Nájdite sa so zvieratkom z útulku tak urobili mnohí

Bežne tichý a pokojný Horský park sa dnes rozozvučal a ožil. Mohli za to najmä štvornohí miláčikovia, s ktorými sa osud v minulosti škaredo zahral. Smutné príbehy však mali dnes šťastné konce - niektoré opustené psíky totižto našli svoj domov.

Ilustračný obrázok k článku Túžite po psíkovi? Adoptujte si ho! Na dnešnej akcii Nájdite sa so zvieratkom z útulku tak urobili mnohí
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Dnešná sobota sa niesla v znamení pomoci zvieratám, ktoré rukou človeka skončili na ulici. Adoptívna akcia, ktorá sa konala v komunitnom centre Horáreň Horský park však mala okrem umiestnenia zvierat do nových rodín aj inú prioritu. Snahou bolo združiť útulky z celého Slovenska, čo sa organizátorom už po trinásty raz podarilo.

Podujatie s Názvom Nájdite sa so zvieratkom z útulku každoročne organizuje Aliancia združení ochrancov zvierat (AZOZ). Primárnym cieľom akcie je umiestiť čo najviac opustených zvierat do rodín. „Na každej našej akcií sa nám podarilo dať na adopciu okolo 15 zvierat, dnes sa podarilo adoptovať štyroch psíkov, takže cieľ sme splnili,“ uviedla organizátorka akcie Dorota Kráková.

Na akcii sa dnes predstavilo 12 združení z rôznych kútov Slovenska, z pôvodných 15-tich prihlásených. Z hľadiska veľkosti priestoru je podľa slov organizátorky ideálne, ak každé združenie prinesie päť zvierat, ktoré majú najväčšiu šancu na adopciu.

Podujatie prišli podporiť aj známe tváre v podobe hudobného hosťa Simi Martausovej a ambasádorky projektu Kristíny Farkašovej.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Najmilšie psíky akcie Nájdite sa so zvieratkom. Ktorého by ste si domov vzali vy?

Môžu za to filmy a Vianoce?

Podujatia sa zúčastnilo aj združenie Siberian Husky Rescue Slovakia (SHRS), ktoré zastrešuje psíky severských plemien, ako je Sibírsky husky, Aliašský malamut, Samojed či Grónsky pes. „Týmto psíkom sa venujeme z dôvodu, že profesionálne závodím v kategórii psích záprahov,“ uviedla Lenka Bičkošová zo SHRS.

Bežne by ste asi nepovedali, že tak nádherné plemená končia často na ulici, no opak je bohužiaľ pravdou. „Tieto psi sú krásne a veľmi populárne, ale málokto rozumie ich povahe a potrebám, preto sa veľa z nich ocitá na ulici. Negatívum týchto plemien je, že majú stále dosť vyvinutý lovecký pud a preto často utekajú.“ dodala Bičkošová.

Z týchto plemien podľa slov Bičkošovej končí najčastejšie na ulici práve Sibírsky husky aj kvôli filmom a ich popularite, hlavne na Vianoce. „Naším cieľom na tejto akcii je šíriť osvetu a vedomosti o týchto plemenách. Zatiaľ bohužiaľ ako združenie nemáme vlastné priestory, ale fungujeme ako sprostredkovatelia adopcii,“ povedala Lenka Bičkošová.

Nedostatok prostriedkov a nedomyslené zákony

Problém nechcených zvierat nie je u nás žiadnou novinkou. Každým rokom končí v útulkoch jednotlivých miest Slovenska niekoľko stoviek psov. Inak tomu nie je ani v našom hlavnom meste. Najväčší bratislavský útulok Sloboda zvierat ročne zachráni okolo 3000 zvierat bez domova a v súčasnosti „ubytováva“ približne 250 psov.

„Najviac zvierat pribúda do útulkov vždy vzime po Vianociach a taktiež v lete,“ informovala Kráková.

Podmienky pre fungovanie združení na záchranu zvierat však v našej krajine nie sú veľmi ružové. Útulky často zápasia s malou kapacitou a, ako to už u nás býva zvykom, aj s nedostatkom finančných prostriedkov.

„Sloboda zvierat má zmluvu s mestom, čo je však len časť finančných prostriedkov, ktoré sú určené na odchyt túlavých zvierat na území Bratislavy. Veľmi nám však pomáhajú ľudia, ktorí dobrovoľne prispievajú finančne aj materiálne, v podobe jedla či starého oblečenia,“ uviedla dobrovoľníčka Slobody zvierat Mária Benedikovičová.

Mnoho zástupcov združení či organizátorov podujatia sa zhoduje na tom, že štát zatvára pred problémom opustených zvierat oči.

Združenia sa okrem záchrany zvierat svojou snahou podieľajú aj na úprave legislatívy v prospech opustených chlpáčikov.

„Našou snahou je tiež meniť zákony v štáte tak, aby boli možno prísnejšie postihy pre tyranov a nezodpovedných majiteľov. Osobne si myslím, že z hľadiska zvieracích zákonov sme z krajín EÚ na tom asi najhoršie.“ podotkla Dorota Kráková z Aliancie združení ochrancov zvierat.

Okrem snahy zmeniť legislatívu spúšťa AZOZ v súčasnosti aj nový projekt takzvaného Zvieracieho ombudsmana, ktorý je na Slovensku úplnou novinkou.

Útulkáč miesto šteniatka

Mnoho ľudí, ktorí majú adoptovaného psíka z útulku sa zhodne na tom, že takýto pes dáva majiteľovi lásku dvakrát. S podobnými názormi sme sa stretli aj medzi záujemcami o „útulkáča“.

„Prišli sme sem, lebo by sme si radi osvojili vlastného psíka. Osobne si myslím, že takýto pes je viac kamarát a oddaný spoločník, ako psíky, ktoré na ulici pred tým neboli,“ uviedla mladá mamička.

Každú adopciu zvieraťa si však treba dobre rozmyslieť. „Je dôležité uvedomiť si, či je človek ochotný sa takémuto psíkovi venovať, samozrejme treba mať na to aj financie a čas,“ povedala dobrovoľníčka Anna zo Žilinského útulku.

Ak sa predsa len rozhodnete psíka si osvojiť, mali by ste vedieť, že sa platí adopčný poplatok, lebo psík je už očkovaný a odčervený, taktiež kastrovaný. „Tieto psíky majú aj čipy. Pred adopciu prebehne krátky pohovor o tom, do akých podmienok psíka chcete, kde bude umiestnený a či je vôbec ten pes k vám vhodný,“ dodala Anna.

prečítajte si tiež: Psíčkari majte sa na pozore! Travič psov opäť vyčína v Petržalke

„Pokiaľ bude záujem zo strany ľudí, tak by sme radi v tejto aktivite pokračovali tu v Horskom parku,“ dodala na záver Kráková.

Viac informácií o adopciách či finančných príspevkoch sa dočítate na oficiálnych stránkach združení.

Nájdite sa so zvieratkom z útulku
28
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM