Rôzne

Túžite po bývaní v rodinnom dome? Pri kúpe pozemku hrozia rôzne riziká, vyvarujte sa ich!

Pri súčasných cenách bytov ľudia čoraz viac uvažujú o možnosti kúpiť pozemok a postaviť si na ňom vlastný rodinný dom. Pri kúpe pozemku si však dajte dobrý pozor.

Ilustračný obrázok k článku Túžite po bývaní v rodinnom dome? Pri kúpe pozemku hrozia rôzne riziká, vyvarujte sa ich!
Zdroj: pixabay

Ak sa vám už nechce bývať v paneláku a deliť sa o kúsok trávnika so susedmi, je načase pouvažovať o bývaní v rodinnom dome. Predchádza mu však zháňanie pozemku, čo neraz môže zabrať dosť času. Ja dôležité si tiež uvedomiť, aké riziká pri kúpe hrozia.

Na čo si dať pozor pri kúpe pozemku?

Rozmery a poloha – Všímajte si najmä šírku pozemku. Architekti dnes už nemajú problém ani so svahovitým čí úzkym pozemkom, bude to však výrazne limitovať vaše predstavy. Dôležitá je aj orientáciu pozemku vzhľadom na svetové strany, okolitá zástavba a tiež ruch a prašnosť v okolí.

Parametre na výstavbu – Ak ste si už vybrali vysnívanú lokalitu, zistite si, ako je to so sieťami, prípojkami a kanalizáciou v okolí. Dôležité je tiež poznať územný plán lokality – či sa v danej oblasti môžu stavať rodinné domy alebo iba rekreačné chaty. Zistite si aj uličnú čiaru, čo je priestor, kde bude začínať budúca stavba.

Pozemok v chatovej osade – V posledných rokoch ako huby po daždi vznikajú väčšie celoročne obývateľné domy v chatových oblastiach a záhradách. Nie je to však legálne, pretože zastavaná plocha pozemku je v týchto oblastiach limitovaná. V chatovej osade navyše musíte rátať napríklad s chýbajúcou kanalizáciou, občianskou vybavenosť a neupravenou cestou.

Pozemok so starým domom – Ak sa chystáte kúpiť pozemok, na ktorom už stojí starší dom, buďte opatrní. Skontrolujte si najmä list vlastníctva, ťarchy a vecné bremená, ktoré sa môžu k nehnuteľnosti vzťahovať. Na zbúranie starého domu si musíte vyčleniť nemalé peniaze. Navyše v pamiatkovo chránenej oblasti vám búranie a stavbu nového domu môžu zakázať.

Rozostavaný dom – Domy sa často predávajú v rôznych fázach výstavby. Ak stavba ešte nie je skolaudovaná, je dôležité predložiť stavebné povolenie vrátane projektovej dokumentácie. Ak rozostavaná stavba nie je zapísaná v liste vlastníctva alebo v katastrálnej mape, je dôležitý geometrický plán overený katastrom so zakreslenými hranicami pozemku a umiestnenia stavby. Pri dokončenej stavbe, ktorá nie je zapísaná v katastri nehnuteľností, je podstatné kolaudačné rozhodnutie a rozhodnutie o pridelenom súpisnom čísle.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM