Aktualizované Krimi

Turisti z havarovaného autobusu prileteli vládnym špeciálom na bratislavské letisko

Smrťou piatich ľudí sa skončila cesta dovolenkárov z gréckeho ostrova Korfu. Tragická nehoda sa odohrala nadránom pri meste Aleksinac v Srbsku.

Ilustračný obrázok k článku Turisti z havarovaného autobusu prileteli vládnym špeciálom na bratislavské letisko
Foto: Anabela Mikušiaková / Zdroj: Dnes24.sk

Dovolenkári z havarovaného autobusu pristáli na bratislavskom letisku, kde na nich čakali rodinní príslušníci, medzi nimi aj manželka jedného z vodičov a tiež veľvyslankyňa Livia Klausová. „Ďakujem všetkým, ktorí sa v nešťastí postarali o všetkých ľudí, mojou úlohou je teraz dopraviť českých občanov v bezpečí domov,“ uviedla po prílete dovolenkárov veľvyslankyňa Klausová.

Vládnym špeciálom priletelo 13 Slovákov a desať občanov Českej republiky. Minimálne dvaja turisti pre vážny zdravotný stav museli zostať v nemocnici v Srbsku.

Pripravené sanitky okamžite začali prevážať dovolenkárov s ťažkými zraneniami do bratislavských nemocníc. Ide o 13 pacientov, medzi nimi aj ťažko zranená manželka jednej z obetí nehody. Bratislava24.sk o tom informoval hovorca rezortu vnútra Peter Lazar.

Vracali sa z dovolenky

Životy troch slovenských turistov a dvoch žien z Česka vyhasli pri dopravnej nehode, ktorá sa stala dnes nadránom na ceste medzi Belehradom a Nišom neďaleko odbočky na baňu v meste Aleksinac.

Autobus, v ktorom sa viezlo 29 cestujúcich – 17 Slovákov, 12 Čechov a dvaja slovenskí vodiči, zišiel z cesty a prevrátil sa.

Po tragickej nehode bolo do nemocníc v Srbsku prevezených 26 ľudí, medzi nimi ťažko aj ľahko zranení. Tí, ktorých previezli naspäť domov vládnym špeciálom a ich stav si vyžadoval ďalšiu hospitalizáciu sa už nachádzajú v nemocniciach UNB na Kramároch, v Ružinove a Petržalke.

Hľadajú príčiny

Šéf rezortu vnútra sa mal možnosť rozprávať aj so zranenými osobami. „Oni to vidia jednoducho všetci v tej podobe, že došlo vlastne k mikrospánku a zídeniu autobusu z cesty, pretože žiaden úder až do prevrátenia nenastal. Tie najväčšie zranenia a obete boli v prednej časti autobusu,“ povedal Kaliňák pre TASR.

Minister vnútra tiež ocenil prácu srbských záchranárov a policajtov. „Vo veľmi krátkej dobe sa im podarilo ošetriť všetkých pacientov, sústrediť ich do jednej nemocnice a pripraviť ich na transport,“ uviedol.

„Treba povedať, že podľa predbežných rozhovorov s políciou pri takýchto nehodách to býva najčastejšie zlyhanie ľudského faktora. Preverujú, samozrejme, aj prípadné technické nedostatky autobusu, ale cesta bola rovná, prekážku zatiaľ nenašli,“ doplnil minister.

Rezort diplomacie po nehode zriadil krízový tím, ktorý sa prípadom zaoberá. „Ministerstvo je v kontakte s našim veľvyslanectvom v Srbsku a príslušnými úradmi. Na tomto prípade úzko spolupracujeme so srbskými inštitúciami,“ uviedol pre Dnes24.sk hovorca ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček.

Presnú príčinu nehody stále vyšetrujú. Pozostalým vyjadrili úprimnú sústrasť prezident Andrej Kiska a rovnako aj premiér Robert Fico.

Správu priebežne aktualizujeme.

Čítajte viac: VIDEO: V Srbsku havaroval autobus. Zahynuli piati Slováci a dve Češky

Autori: Anabela Mikušiaková / Nina Táborská

Nehoda autobusu v Srbsku
22
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM