Rôzne Správy

Turisti sa v Bratislave nestratia. Názvy zastávok v MHD odznejú aj v angličtine

Turisticky významné zastávky zaznejú aj v anglickom jazyku. Pôjde o zastávky, ktoré sú dôležitým prestupným bodom, alebo sa pri nich nachádza historická pamiatka.

Ilustračný obrázok k článku Turisti sa v Bratislave nestratia. Názvy zastávok v MHD odznejú aj v angličtine
16
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Angličtina, ruština, taliančina – to sú jazyky, ktoré počujeme v uliciach Bratislavy čoraz častejšie. Hlavné mesto vychádza návštevníkom v ústrety aj turistickou kartou Bratislava City Card, o ktorú malo v minulom roku záujem historicky najviac turistov. Kupujú si ju kvôli množstvu zliav, bezplatnej prehliadke mesta, no hlavne kvôli možnosti cestovať s ňou v zónach 100 + 101 úplne bezplatne.

Dvojjazyčné hlásenie zastávok

Návštevníci Bratislavy, ktorí nezostanú iba pri prehliadke centra mesta, určite uvítajú možnosť zorientovať sa v spojoch MHD pomocou hlásenia zastávok okrem slovenčiny aj v angličtine.

Medzi 24 vybraných zastávok patrí napríklad Trnavské mýto, kde odznie hlásenie o možnosti prestupu na linku č. 61 smerujúcu na bratislavské letisko, zastávka Námestie Ľ. Štúra upozorní na Slovenskú filharmóniu, či Most SNP, pri ktorej sa cestujúci dozvedia o blízkosti vyhliadkovej veže UFO, centra mesta a o možnosti prestupu na linky spájajúce Bratislavu s viedenským letiskom.

Novinka od februára

„Dopravný podnik Bratislava, a. s. spolupracuje s mestskou organizáciou Bratislava Tourist Board (BTB). Po vzájomnej zmluvnej dohode DPB, a. s. zabezpečí hlásenie zastávok v anglickom jazyku na vybraných linkách MHD, prevažne na tých, ktoré idú širším centrom mesta a sú v blízkosti turisticky atraktívnych bodov, kde sa zdržiava najviac zahraničných turistov. Dvojjazyčné hlásenie zastávok by vo vozidlách MHD malo byť už od februára,“ povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa dopravného podniku Adriana Volfová.

Zámerom spolupráce medzi BTB a DPB, a. s. je uľahčenie navigácie a orientácie zahraničných turistov, ktorí využívajú MHD.

„Sme radi, že návštevníci mesta využívajú verejnú dopravu na pohyb po meste a chceme, aby to mali ešte komfortnejšie. Spoločne s dopravným podnikom sme vybrali dôležité prestupné a koncové zastávky a zastávky nachádzajúce sa pri turistických bodoch záujmu, na ktorých odznie informácia o ich blízkosti v anglickom jazyku," uviedla A. Melicharová predsedníčka predstavenstva BTB.

Dvojjazyčné hlásenie zastávok by tak malo doplniť turistickú infraštruktúru, ktorá sa minulý rok začala výmenou veľkoplošným máp v uliciach Bratislavy a postupnou aktualizáciou všetkých brožúr propagujúcich mesto a jeho atraktívne miesta.

Prvý sneh v Bratislave: Fotoreportáž zo Starého Mesta
16
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM