Michaela Katonová Šport

Tromfom Bratislavy na Majstrovstvách Európy boli diváci

Predseda organizačného výboru Martin Letenay zhrnul celý šampionát. Keďže Medzinárodná korčuliarska únia vystavila organizátorom výborné hodnotenie, bilancovalo sa na stretnutí s médiami v pozitívnom duchu. Spätná väzba od organizátorov i krasokorčuliarov dala OV jednotku.

Ilustračný obrázok k článku Tromfom Bratislavy na Majstrovstvách Európy boli diváci
Zdroj: TASR

Výborná návštevnosť a úspešné organizačné zvládnutie náročnej logistiky šampionátu preto logicky priniesli aj otázku, či si Bratislava trúfne aj na usporiadanie svetového šampionátu. „Na otázku, či tu budú aj majstrovstvá sveta, záväzne ešte odpovedať neviem. Môžem povedať, že tá možnosť je otvorená. Jednoducho povedané, ak budeme mať záujem organizovať ďalšie veľké podujatie, ako napríklad majstrovstvá Európy či sveta, ISU nám dala zelenú,“ skonštatoval Letenay, podľa ktorého by sa tak najskôr mohlo stať už o päť rokov.

Majstrovstvá sveta sú ambíciou

„Otázna je reálnosť času. Treba nechať nejaký čas na zmenu cyklu, pretože nie sme jediný záujemca, aj ostatné krajiny a kontinenty budú mať samozrejme záujem. Keďže v roku 2019 sú na tomto štadióne opäť hokejové MS, veľmi pracovne môžeme uvažovať o rok dva potom, čiže na roky 2020 či 2021 nad majstrovstvami sveta. Svet bude naša ambícia, keďže rozdiel medzi ME a MS v zásade nie je veľký a celá infraštruktúra a organizácia sú podobné. Svet je možno o nejakých 20 až 25 percent väčšia operácia. Teraz sme ukázali, že to vieme zorganizovať, pri všetkej skromnosti, dobre. Spätná väzba bola mimoriadne pozitívna.“

Prečítajte si tiež: TOP 10 zo sveta krasokorčuliarov: Najmladšia je iba päťnásťročná Izraelčanka, najstarší zas tridsaťdvaroč­ný Rus

Na kolenách

Jednoznačným tromfom šampionátu na zimnom štadióne Ondreja Nepelu boli fantastickí diváci. „Veľmi pozitívne boli samozrejme reakcie na bratislavské a slovenské publikum, všetci hovorili, že to naposledy zažili v Kanade,“ povedal muž zodpovedný za hladký organizačný priebeh najvýznamnejšieho športového podujatia na Slovensku v roku 2016.

Jedným z najemotívnejších momentov celých majstrovstiev bola rozlúčka s kariérou Francúza Florenta Amodia. Brazílsky rodák skončil štvrtý a pri ďakovačke mu celá hala pripravila „standing ovations“. „Najsilnejší moment pre mňa boli diváci. Ten moment, keď Florent Amodio skončil voľné jazdy a po jeho poslednej súťažnej v kariére ďakoval publiku. Bol na kolenách a ja som zostal úplne meravý, keďže všetci stáli a bol obrovský potlesk pri standing ovations. To som naozaj na krasokorčuľovaní ešte nikdy nezažil,“ opísal Letenay, pre ktorého bol najnáročnejšou chvíľou zvládnutie prvého súťažného dňa v stredu 27. januára.

Zisk pôjde mladým

Šampionát s najväčšou pravdepodobnosťou skončí aj finančným ziskom, najmä vďaka predaju vstupeniek. Zisk by mal podporiť na Slovensku práve mládežnícku základňu tohto športu, ktorý pod Tatrami preslávili mená ako Karol Divín, Ondrej Nepela či Jozef Sabovčík. „Ak budú nejaké zdroje, tak sa pokúsime, aby naše deti a mladí juniori nemuseli utekať trénovať do zahraničia, ale vytvoríme im podmienky na Slovensku,“ uzavrel.

Prečítajte si tiež: Slovníček krasokorčuliarskych pojmov: Viete ktorý skok je najnáročnejší a prečo Salchow nebol vhodný pre ženy?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM