Ľuba Lesná Rôzne

Trochu histórie nikoho nezabije: Veľká vojna a Bratislavská župa

Pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva pripravil Bratislavský samosprávny kraj (BSK) už 5. ročník odbornej konferencie zameranej na poznávanie a prezentáciu kultúrneho dedičstva a histórie župy. Tohtoročnou témou konferencie bude obdobie prvej svetovej vojny.

Ilustračný obrázok k článku Trochu histórie nikoho nezabije: Veľká vojna a Bratislavská župa
Zdroj: TASR

Predseda BSK Pavol Frešo pozýva na prednášky s vysvetlením, že je potrebné vracať sa do minulosti, aby sme neopakovali vážne omyly a chyby, ktoré sa už stali. „Predstava, že vojnové udalosti prinesú definitívne riešenia a stabilitu, sa ukázala mylnou a už o dvadsať rokov po skončení Veľkej vojny zachvátil svet ešte väčší vojnový požiar,“ podčiarkol Frešo.

„Práve preto je tak potrebné vracať sa do minulosti a hľadať v nej ponaučenie. Aby sme ani dnes neprepadli naivným ilúziám, že mier a prosperita sú samozrejmosťou­,“ dodal.

Program konferencie

Renomovaní odborníci z radov historikov či architektov predstavia priebeh vojny v Bratislavskej župe. Začne sa odbornou prednáškou Bratislavská župa v politických plánoch Dohody a česko-slovenského zahraničného odboja, ktorú povedie Dušan Kováč z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Druhým prednášajúcim bude Miroslav Marcelli z Filozofickej fakulty UK v Bratislave s prednáškou Veľká vojna ako akcelerátor modernizačných procesov v spoločnosti.

Na svoje si prídu aj milovníci architektúry. A to na prednáške o urbanistickom vývoji na pozadí spoločenských zmien pred a po Veľkej vojne – Od Prešporka po Bratislavu, ktorej autorom bude Peter Szalay z Ústavu stavebníctva a architektúry SAV.

Ďalšími témami odborných príspevkov budú aj Vojnové pomníky v Bratislavskej župe, Rozvoj areálu Dynamitky v Bratislave po 1. svetovej vojne, Pezinok v období Prvej svetovej vojny či bojiská a vojnová každodennosť 72. prešporské­ho pluku.

Účasť na konferencii je bezplatná

Konferencia s názvom „Veľká vojna a Bratislavská župa“ sa uskutoční v utorok 30. septembra v Modre v Hoteli Zochova chata od 9.30 h.

Účasť na konferencii je bezplatná a stačí, ak záujemcovia v priebehu piatku potvrdia svoju účasť na adrese bhcd@ainova.sk.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM