Michaela Katonová Šport

Trúfli by ste si na indiacu alebo krav magu? Netradičné športy môžete vyskúšať aj v Bratislave

Hovoria vám niečo slová ako indiaca, jadžen, krav maga alebo tchoukball? Hoci niektoré názvy môžu pripomínať všeličo, ide o menej známe športy, ktoré si našli svojich priaznivcov aj v hlavnom meste.

Ilustračný obrázok k článku Trúfli by ste si na indiacu alebo krav magu? Netradičné športy môžete vyskúšať aj v Bratislave
Zdroj: Dnes24.sk

Nad tým, že niekto ide na crossfit, pilates alebo zumbu sa už v súčasnosti nikto nepozastaví. Keď však niekto povie, že si ide zahrať kubb, vzbudí to záujem. Lakros či ragby u nás nemajú tradíciu, napriek tomu ich ľudia poznajú. Sú ale aj také športy, o ktorých má znalosti len hŕstka ľudí.

Indiaca

Hra vznikla medzi juhoamerickými Indiánmi a jej pravidlá sú podobné volejbalovým. Do Európy sa dostala vďaka nemeckému učiteľovi, ktorého zaujala skupinka na pláži v Rio de Janeiro, hrajúca sa s koženým mieškom, do ktorého sú nastoknuté pierka. Na hru postačia už dvaja hráči, no dá sa hrať aj v kruhu alebo v družstvách proti sebe. Indiaca (miešok s pierkami) sa odráža vystretou dlaňou. Hráči sa striedajú pri podaní, hrá sa na víťazné sety, prípadne na čas.

Kde: Indiaca sa zahráte takmer všade, v parku aj v telocvični.

Náradie: Indiaca sa dá kúpiť na internete a vo vybraných športových obchodoch.

Kubb

Kubb sa po slovensky dá nazvať aj „hádzanie polienkami“. Najviac rozšírená je táto hra vo Švédsku, kde bola obľúbenou ešte v období Vikingov. Kubb hrajú dve družstvá a princípom je hádzanie kolíkov na súperove kubby, v snahe zhodiť ich.

Kde: Na rovnom povrchu, ideálne v parku alebo na trávnatom ihrisku.

Náradie:

  1. Jeden kráľ (9×9×30 cm)
  2. Desať kubbov (7×7×15 cm)
  3. Šesť kolíkov (priemer 44 mm, dĺžka 30 cm)
  4. Štyri rohové kolíky

V ponuke majú Kubb niektoré hračkárstva a internetoví predajcovia.

Jadžent

Jadžent vznikol v bývalej Juhoslávii a základom je „byť džentlmen“. Hrá sa podobne ako naša vybíjaná, no zakázané je triafať súpera opačného pohlavia. Partner musí chrániť svoju partnerku a naopak. Strela do hlavy sa pokladá za najťažší priestupok a hráč, ktorý tak urobí, je vylúčený.

Kde: v telocvični, v parku alebo na záhrade.

Náradie: postačí volejbalová lopta.

Krav Maga

Krav maga po hebrejsky znamená boj zblízka. Ide o bojové umenie, ktoré bolo zaradené do učebných osnov izraelských stredných škôl. Zakladateľom Krav maga bol Imrich Lichtenfeld, ktorý svoje detstvo a dospievanie prežil v Bratislave.

Kde: V národnom tréningovom centre – KMG Slovakia na Vietnamskej 43 v Bratislave

Tchoukball

Loptová hra tchoukball využíva prvky hádzanej, baskickej peloty a volejbalu. Názov je spojením slova lopta a citoslovca „tchouk“. Vyjadruje to zvuk prudko hodenej lopty na odrazovú konštrukciu. Pravidlá podporujú kooperáciu medzi hráčmi a dôraz sa kladie na ohľaduplnosť a spravodlivosť.

Kde: Telocvičňa, vonkajšie ihrisko s čiarami.

Náradie: Na tchoukball je potrebná lopta, pre mužov s obvodom 58–60 centimetrov s hmotnosťou 425 až 475 gramov a pre ženy lopta s obvodom 54 až 56 centimetrov s hmotnosťou 325 až 400 gramov.

Prečítajte si tiež: Krasokorčuliarska exhibícia: Klauni, džínsové šortky a salto dozadu

Zdroj foto: DMSG

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM