Správy

Tri unikátne cykloprojekty sú dokončené a pripravené na novú turistickú sezónu

Zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja skontrolovali tri cyklo-projekty, ktoré župa na jeseň vybudovala a pripravuje sa nimi na novú turistickú sezónu.

Ilustračný obrázok k článku Tri unikátne cykloprojekty sú dokončené a pripravené na novú turistickú sezónu
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Bratislavská župa dokončila na jeseň tri unikátne cykloprojekty. Prvým dokončeným projektom je Bike park s pumtrackovou dráhou v Modre – Piesku a dve cykloopočívadlá. Jedno pri modranskej Kalvárii a druhé pri Pustom kostolíku vo Svätom Jure.

„Našou filozofiou je vybudovávať v rámci župy takéto cykloodpočívadlá ako body, za ktorými pôjdu cyklisti z celého kraja a postupne to budeme prepájať aj cyklotrasami, aby sa dalo dostať k tým bodom hladko aj s deťmi. To, na čo máme peniaze, sme urobili ešte tento rok, to znamená, v tomto prípade odpočívadlo v Svätom Jure,“ zhrnul predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Pumptracková dráha

BSK realizoval koncom roku 2016 tri dôležité a unikátne cykloturistické projekty, ktorých cieľom je zvýšiť počet cykloturistov v regióne. Župa podporuje nielen cestnú cyklistiku, ale aj horskú. Znakom toho je Bike park s pumptrackovou dráhou v lokalite Modra – časť Piesok.

"Je to vlastne tréningová dráha pre cyklistov všetkých vekových kategórií. Sme presvedčení o tom, že toto miesto bude naozaj veľmi dobre využívané, bude, samozrejme, ohradené a bude mať aj svojho správcu, ktorý sa bude starať nielen o prevádzku, ale bude tu robiť rôzne cyklo podujatia pre deti aj dospelých,“ vyjadrila sa poslankyňa BSK Tatiana Mikušová.

Cykloodpočívadlá

Cykloturistické odpočívadlo pri Kalvárii v Modre a cykloturistické odpočívadlo pri Pustom kostolíku vo Svätom Jure sú projektmi, ktoré súvisia so zlepšovaním podmienok pre cyklistov v regióne. Pre cyklistov sú k dispozícii stojany na bicykle a oddychová zóna s lavičkami a hracími prvkami.

„Kalvária nie je iba takým pútnickým miestom, ale je aj takou malebnou časťou Modranského chotára, kde sme sa snažili vybudovať aj doplniť túto časť nielen cykloodpočívadlom, ale aj ovocnými chodníkmi. Po celom dobudovaní bude tvoriť naozaj príjemný priestor pre rekreáciu, pre návštevníkov, pre turistov, cykloturistov, pretože sa nachádzame na trase turistickej cyklomagistrály, ktorá by v budúcnosti mala spájať Bratislavu s Trnavou,“ predstavil plány primátor Modry Juraj Petrakovič.

Svätojurské odpočívadlo predstavil primátor Šimon Gabura: „Toto cykloodpočívadlo je súčasťou cyklotrasy Jurava, ktorá sa tiahne pozdĺž Rače, Vajnôr a 70 percent je v meste Svätý Jur. Mal by to byť hlavný oddychový bod tejto cyklotrasy nielen pre obyvateľov Svätého Jura, ale aj pre obyvateľov Bratislavy a blízkeho okolia."

BSK preinvestovala na uvedené projekty približne 240-tisíc eur a verejnosti budú sprístupnené začiatkom jarnej turistickej sezóny.

Unikátne cykloprojekty BSK
6
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM