Alexandra Húsková Samospráva

Tri mená horúcich kandidátov na posty šéfov mestských podnikov sú už známe aj oficiálne

Novým šéfom Dopravného podniku Bratislava (DPB) by sa mal stať Milan Urban, novým riaditeľom Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Zsolt Lukáč a na čele mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) má byť Branislav Cimerman. Na šéfovi Metra sa zatiaľ vo výberovej komisii nedohodli.

Ilustračný obrázok k článku Tri mená horúcich kandidátov na posty šéfov mestských podnikov sú už známe aj oficiálne
Zdroj: Dnes24.sk

Práve týchto kandidátov spomedzi 17 uchádzačov, ktorí sa dostali do užšieho výberu a minulý týždeň prešli verejným vypočutím, odporučila výberová komisia.

Na riaditeľa Metra Bratislava komisia neodporučila nikoho. Uviedol to jeden z členov komisie. Nových šéfov mestských podnikov však ešte musia schváliť poslanci na zasadnutí zastupiteľstva budúci týždeň.

Urban, ktorý má na poste šéfa DPB nahradiť Ľubomíra Belfiho, je od roku 2006 riaditeľom prevádzky a členom predstavenstva jednej akciovej spoločnosti. Od 11-člennej komisie získal osem hlasov. Podľa medializovaných informácií má byť v príbuzenskom vzťahu s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom. Primátor však tvrdenie o rodinnom vzťahu odmieta.

Zsolt Lukáč, ktorý má vo funkcii riaditeľa BVS vystriedať Stanislava Beňa a ktorý od komisie získal sedem hlasov, od roku 2009 pôsobí ako prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska.

Branislav Cimerman, ktorý by sa mal zase podľa komisie stať šéfom OLO, vlastní spoločnosť, ktorá sa zaoberá ekoinžinieringom, okrem iného poskytuje poradenstvo v oblasti zhodnocovania odpadu. Z 11 členov komisie zaň zahlasovalo deväť. Na poste má nahradiť Romana Achimského.

Komisia vyberala aj nového šéfa Metra Bratislava. Neodporučila však na schválenie ani jedného z dvoch uchádzačov, keďže ani jeden nezískal potrebných sedem hlasov. Z komisie tak pre poslancov nepôjde žiadne odporúčanie na obsadenie tejto funkcie.

Prečítajte si aj: Funkčné obdobia predstavenstiev mestských podnikov sa skončili

V médiách sa však už minulý týždeň objavilo uznesenie, ktoré dokumentuje víťazov výberových konaní. Z troch mien kandidátov, ktorí sa mali stať víťazmi, dvoch – Urbana a Lukáča dnes výberová komisia aj skutočne odporučila poslancom na schválenie.

Hlavné mesto minulý týždeň oznámilo, že preto podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

„Myslím si, že celé to bolo vykonštruované a narýchlo napísané. To uznesenie totiž ani formálne nevyzerá tak, ako vyzerajú uznesenia z magistrátu a má právne chyby. My totiž musíme najskôr niekoho odvolať, aby sme mohli niekoho menovať,“ okomentoval minulý týždeň situáciu člen komisie a poslanec Jozef Uhler.

Či sa však môže stať, že nakoniec bude na rokovaní zastupiteľstva zvolený iný kandidát než ten, ktorého odporučí výberová komisia, Uhler nevylučuje.

„Teoreticky sa to stať môže. Komisia má len odporúčací charakter. Niektorý z poslancov teda môže vystúpiť a povedať, že má iného kandidáta,“ pripúšťa s tým, že poslanec môže prísť aj s úplne novým menom. „Ale myslím si, že to by sa vedelo vopred, lebo bez prípravy sa takéto niečo narýchlo nedá urobiť. A tento scenár by bol tiež proti zdravému rozumu,“ podotkol.

Prečítajte si aj: Transparetný výber? Poslanci chcú zastaviť výberové konanie na šéfov rôznych organizácií

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM