Rôzne

Trhovníci to nemajú ľahké, za ich výrobkami sa skrýva veľa driny aj "papierovačiek"

Predajcovia na tržniciach v Bratislave sa musia riadiť jasnými pravidlami. Najväčšími prevádzkovateľmi trhovísk sú mestá a obce, ktoré upravujú podmienky prevádzky.

Ilustračný obrázok k článku Trhovníci to nemajú ľahké, za ich výrobkami sa skrýva veľa driny aj "papierovačiek"
Zdroj: Dnes24.sk

Nákup čerstvej zeleniny, voňavých kvetín a produktov z fariem či domáceho chovu na trhoch a v tržniciach sa teší v Bratislave stále väčšej obľube. Mestá a obce sú najväčšími prevádzkovateľmi trhovísk a upravujú podmienky ich prevádzky na svojom území prostredníctvom všeobecne záväzných nariadení.

Tento mestský zákon tiež upravuje pojem trhové miesto, ktorým sa rozumie trhovisko, tržnica, príležitostný trh a ambulantný predaj. „Rozhodnutie o povolení predaja sa týka aj schválenia predaja konkrétneho sortimentu a tiež povolenia poskytovania konkrétnych druhov služieb,“ vysvetľuje hovorca ZMOS Michal Kaliňák.

Čítajte tiež: OBRAZOM: Nová farmárska tržnica privítala prvých zákazníkov

Medzi najčastejšie predávaný sortiment na trhu patria rastlinné produkty z vlastnej poľnohospodárskej výroby ako ovocie, zelenina, lesné plody, prípadne kvasená kapusta. Ďalej sú to živočíšne produkty ako slepačie vajcia a včelie produkty. „V tomto prípade musí mať trhovník doklad veterinárnej správy z miesta pôvodu potraviny,“ približuje Kaliňák.

Na trhoch patria medzi bežne predávaný sortiment aj huby, trhovník však musí vlastniť „Osvedčenie o základných znalostiach húb“, pri liečivých rastlinách zase „Osvedčenie o znalosti liečivých rastlín“.

Definovanie podmienok

Medzi povolené druhy poskytovaných služieb na trhových miestach patria napríklad aj pohostinské a reštauračné služby, rýchle občerstvenie a stravovanie, brúsenie nožov a nástrojov, oprava dáždnikov, oprava a čistenie obuvi a výroba kľúčov, prípadne čistenie peria.

„Na trhových miestach je možné aj zakázať predaj niektorých výrobkov, napríklad zbraní a streliva, výbušnín, automobilov a motocyklov, či liehu, destilátov a tabakových výrobkov,“ hovorí Kaliňák.

Definovanie podmienok prevádzky na trhových miestach sa spája aj s konkrétnymi povinnosťami predávajúcich, ktorí napríklad musia označiť svoje predajné zariadenie obchodným menom a sídlom, respektíve miestom podnikania, menom a priezviskom osoby zodpovednej za obchodnú činnosť a prevádzkovou dobou.

Prečítajte si tiež: Z histórie Starej tržnice: Tradícia trhov v Bratislave ožila, do Starej tržnice sa vrátila kultúra a najmä ľudia

„Tiež sú povinní dodržiavať trhový poriadok trhoviska, tržnice a príležitostného trhu. Musia používať elektronickú registračnú pokladnicu a udržiavať miesto predaja výrobkov a poskytovania služieb v čistote,“ vysvetľuje hovorca.

Papiere, povolenia, doklady, …

Po skončení predaja sú predajcovia povinní zanechať predajné miesto čisté a upratané a tiež zreteľne označiť predávané výrobky a poskytované služby cenou.

Predávajúci sú tiež povinní predložiť správcovi trhoviska, správcovi trhového miesta s ambulantným predajom a orgánu dozoru doklad o oprávnení na podnikanie, povolenie na predaj výrobkov a poskytovanie služieb na trhovom mieste a preukaz totožnosti.

Rovnako povolenie na užívanie predajného zariadenia a doklad o zaplatení nájomného za predajné zariadenie alebo predajnú plochu, alebo doklad o zaplatení príslušného trhového poplatku, resp. stupného na príležitostných trhoch, ako aj zdravotný preukaz a posudok príslušného orgánu na ochranu zdravia, ak to vyžaduje charakter predávaného tovaru a poskytovaných služieb.

Čítajte tiež: Bratislavská Tržnica sa pripravuje na horúce letné dni

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM