Ľuba Lesná Rôzne

Trh: Pani na vozíku: Páči sa mi, len potrebujem mešec peňazí

Víkendové trhy v Starej tržnici si už našli medzi Bratislavčanmi svojich priaznivcov. V sobotu sa premiéroval film Daniely Krajčovej, ktorá zmapovala spomienky seniorov na Starú tržnicu. Okrem farmárskych výrobkov je na trhoch aj predajná výstava Kreativita a Hobby.

Ilustračný obrázok k článku Trh: Pani na vozíku: Páči sa mi, len potrebujem mešec peňazí
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: Dnes24.sk

A môžete tu nájsť aj množstvo iných stánkov.

Liečivé huby

Ján Červenka zo Slovenskej mykologickej spoločnosti sa tento raz venuje téme pestovaných húb a liečivých účinkov húb na ľudský organizmus. Vyvsetlil, že liečivosť húb ohodnotila najmä čínska medicínska spoločnosť, keďže tam bolo liečenie hubami viac ako obvyklé.

Škola varenia

Spustila sa aj Škola varenia, ktorú môžete nájsť na prízemí. V rámci nej pripravili z farmárskych produktov cviklovú nátierku s orechami, cviklovú polievku s pečenými jablkami, krémové cviklové rizoto a špaldové cviklové mafiny. Kurz varenia mal motto: “Príď na kurz a zober so sebou svoju babku či dedka zdarma”.

Farmárske výrobky

A najmä – na trhu bolo plno domácich výrobkov, ovocia zeleniny, koláčov, medu, hydiny,

Staršia pani na vozíku nám povedala spontánne: „Všetko s a mi tu páči, všetko by som si kúpila, len treba k tomu mešec peňazí.“

Výrobky z aloe vera

Zastavili sme sa pri stánku, kde ponúkali rastliny aloe vera a výrobky z nej. Mladý predavač vysvetlil, že pestuje aloe vera už dvanásť rokov v Senci v skleníkoch. A aj prezradí, ak sa niekto zaujíma, ako aloe vera pestovať.

“Ľuďom vysvetľujem, že pestovanie je jednoduché. Akurát rastlina má v našom podnebí dvoch nepriateľov, a to je nadbytok vody, alebo v zime mráz. Ale využitie v domácnostiach je natoľko široké, že ľudia sú ochotní učiť sa nové veci.“

Dužina podľa neho je liečivá. Hojí popáleniny, ale je dobrá aj na kozmetické účely. Mladá predavačka zase predávala mydlá vyrobené z aloe vera. Na výrobu používa kozie mlieko, ale aj kokosový alebo olivový olej.

Trh aj v nedeľu

Trh pokračuje aj v nedeľu Nedeľnou parádou, ktorá sa začína o 11.00 hodine. Jej plánom je ukázať multikulturálnosť Bratislavy. Opäť na nej nebude chýbať varenie medzinárodnej kuchyne naživo. Prípravu gréckych špecialít návštevníkom predvedie Grék Andreas, s tibetskými pirohmi ich zase zoznámi Tibeťan Momo.

Návštevníci môžu získať tipy ako pripraviť tradičný džem a na milovníkov čajov čaká zase čajová poradňa.

Tvorivé dielne

Slovenský zväz telesne postihnutých pripravil tvorivú dielňu, v ktorej si návštevníci na vlastnej koži vyskúšajú účinky arteterapie.

O zábavu detí sa od 11.00 do 15.00 h postará multifunkčné centrum TUTO, kde budú opäť prebiehať tvorivé dielne.

Aj pre seniorov

O tom, že aj v starom tele môže žiť mladý duch, má zase návštevníkov presvedčiť mladá módna značka Bratiska, ktorá sa odprezentuje výstavou „Fashion značku nosia seniori“. V rámci mesiaca úcty k starším si tí skôr narodení môžu nechať aj zmerať tlak krvi a cholesterol.

Vypočuť si môžete aj motivačné príbehy seniorov – dobrovoľníkov. Monika Pascoe Mikyšková porozpráva o svojej knihe rozhovorov a fotografií Lásky, v ktorej zozbierala spomienky ľudí na ich prvé zaľúbenie.

Rozprávky z Tadžikistanu, ale nielen to

Súčasťou Nedeľnej Parády bude aj rozprávanie rozprávky z Tadžikistanu, ale maľovanie hennou, písanie mien v arabčine, trénovanie šikovnosti a rovnováhy s cirkusovou školou CirKus-Kus či hudobné a tanečné vystúpenia s tanečnou školou elledanse.

Projekt revitalizácie Starej tržnice s názvom “Mestské centrum Stará tržnica” vypracovalo občianske združenie Aliancia Stará Tržnica v roku 2012. Projekt v o februári 2013 schválil magistrát.

Trh: Pani na vozíku: Páči sa mi, len potrebujem mešec peňazí
5
Galéria
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM