Nina Táborská Rôzne

Travič psov opäť vyčína v Bratislave: Ako pomôcť vášmu psovi? Radí veterinár

Až do tohto týždňa bol kľud. Teraz sa v Bratislave po dlhšej prestávke opäť objavili prípady, kedy doposiaľ neznámy maniak rozhodil otrávené mäsové návnady, aby ublížil štvornohým maznáčikom. Viete čo robiť v prípade, že sa aj váš pes stal obeťou nebezpečného traviča?

Ilustračný obrázok k článku Travič psov opäť vyčína v Bratislave: Ako pomôcť vášmu psovi? Radí veterinár
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Nie je to po prvýkrát, no predsa vždy na to doplatí nejedno nevinné zviera životom. Je logické, že majiteľov domov rozhnevá, ak si nájdu ráno „pozdrav“ od psa pred svojim vchodom, či na trávniku. No ak aj niekomu prekáža, že pes nejakým spôsobom poznačí okolie jeho príbytku, chyba je na strane jeho pána, nie zvieraťa. To si však maniak, ktorý rozhadzuje otrávené návnady, neuvedomuje.

Preto sme sa spýtali veterinárky MVDr. Martiny Mužikovej a Silvie Čaňovej zo Slobody zvierat, ako pomôcť domácemu miláčikovi v prípade, že aj on sa stal jednou z obetí pomstychtivého traviča.

Ako zistíme, že náš pes je otrávený?

U zvieraťa začne triaška, vracanie, náhla hnačka, prípadne krvácanie z telových otvorov, porušená motorika. Nástup môže byť veľmi rýchly a dramatický, ale aj nemusí, podľa druhu jedu.

Čo robiť v takomto prípade? Dokážeme mu pomôcť predtým, ako ho dostaneme k veterinárovi?

V prvom rade okamžite vyhľadať veterinára. Ak vieme, čím bol otrávený, napríklad otrava na potkany, snažiť sa vyvolať zvracanie, roztok zo slanej vody prípadne 3% roztok peroxidu vodíka, v prípade otravy kyselinou zvracanie v žiadnom prípade nevyvolávať! Môžeme podať tiež živočíšne uhlie.

Ak dodržíme tieto rady a zviera včas dostane pomoc, aké ďalšie kroky by sme mali podniknúť?

Ideálne je bezpečne odobrať alebo aspoň zdokumentovať fotografiou návnadu a miesto činu, prípadne nejaké dôkazy, ktoré by mohli smerovať k páchateľovi a okamžite ich poskytnúť polícii.V každom prípade je potrebné upovedomiť čo najširšie okolie, svojich susedov – oznamom na vchod domu, verejnosť prostredníctvom sociálnych sietí, veterinára, ktorý ak sa mu objaví niekoľko otrávených zvierat, by mal tak isto upovedomiť políciu.

Ako psa chrániť pred travičom?

Bohužiaľ, len obmedzením voľného pohybu psíka. Teda venčiť len na vôdzke, najlepšie za svetla lebo na osvetlených priestranstvách, nech ľahšie spozorujeme prípadné návnady. Tiež pomôže náhubok. A samozrejme výcvik psíka, aby nejedol, čo nájde… ak je ale návnada lákavá, aj výcvik môže zlyhať. Je dobré uložiť si do mobilu číslo nonstop veterinárnej pohotovosti.

Obracajú sa ľudia na políciu? Ide o trestný čin?

Všetko samozrejme v závislosti od skutkových okolností, pričom všeobecné ohrozenie sa týka ohrozenia a nebezpečenstva ľudí a nie zvierat. Ale ak verejnom priestranstve zanechá niekto jedovatú látku, tak tým dochádza k ohrozeniu nielen zvierat, ale aj ľudí, a tak aj tento trestný čin by sa mohol na to vzťahovať. Čo sa týka porušovania ochrany rastlín a živočíchov, tak v tomto prípade hovoríme o chránených živočíchoch.

Je potrebné podať trestné oznámenie? Prečo?

Podať trestné oznámenie možno aj na neznámeho páchateľa. Nie je to úplne zbytočné aj pri zlomkových informáciach, aj keď má poškodený alebo iný svedok len dohady. Polícia sa po nahlásení musí prípadom zaoberať a podozrivé osoby si predvolá. Všeobecne páchatelia trestnej činnosti často rátajú s rezignovanosťou alebo ľahostajnosťou poškodených či svedkov. Nahlásenie môže mať i preventívny účinok. Ak sme svedkom takéhoto konania, potom prípad ohlásiť polícii je naša zákonná povinnosť.

Prečítajte si tiež: Psičkári dávajte si pozor! V Bratislave vyčíňa maniak, ktorý chce zabíjať psov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM