Lucia Lauková Rôzne

Trápi vás laktózová intolerancia? RADY odborníka, ako sa cítiť lepšie

Laktózová intolerancia vie človeka poriadne potrápiť. Odborník na výživu radí, ako sa môžete nepríjemných príznakov zbaviť.

Ilustračný obrázok k článku Trápi vás laktózová intolerancia? RADY odborníka, ako sa cítiť lepšie
Zdroj: TASR

Laktózová intolerancia je porucha trávenia, ktorú spôsobuje deficit enzýmu laktáza. Organizmus bez neho nie je schopný štiepiť zložitý cukor laktózu v mlieku a mliečnych výrobkoch na jednoduché cukry. Jedným z riešení pre ľudí, ktorí touto diagnózou trpia, je aj hľadanie vhodnej náhrady mliečnych produktov, hovorí odborník na výživu Peter Minárik.

„Laktózová intolerancia sa, žiaľ, liečiť nedá, no existuje mnoho spôsobov, ako sa môžete zbaviť nepríjemných príznakov a cítiť sa lepšie,“ vysvetľuje.

Rady odborníka

Radí návštevu lekára, ak človek pociťuje 30 minút až dve hodiny po konzumácii mlieka alebo mliečnych výrobkov príznaky ako nadúvanie, kŕče, nevoľnosť, plynatosť či hnačka. Odborníci môžu okrem liečby navrhnúť aj zmeny v strave. Radia pritom opatrnosť, pokiaľ ide o „samoliečbu“ v podobe kompletného vylúčenia mlieka a mliečnych výrobkov z každodennej stravy. Jeho následkom môže byť aj akútny nedostatok vápnika a vitamínu D v organizme.

Kombinácia s potravinami

Pri slabších formách laktózovej intolerancie môžu ľudia, ktorých sa to týka, konzumovať striedme dávky mliečnych produktov v kombinácii s inými potravinami. Laktóza sa vtedy trávi lepšie. Tvaroh, syry či jogurty patria medzi ľahšie stráviteľné mliečne výrobky. Podľa expertov na výživu môže byť jedným z riešení aj konzumácia bezlaktózových produktov, ktoré sú pre ľudí s touto intoleranciou najvhodnejšie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM