Aktualizované Nina Táborská Samospráva

"Transparetný výber"? Poslanci chcú zastaviť výberové konanie na šéfov rôznych organizácií

Časť bratislavských poslancov žiada primátora Iva Nesrovnala, aby zastavil výber riaditeľov príspevkových organizácií mesta. Dôvodom je neúčasť poslancov mestského zastupiteľstva, odbornej a občianskej verejnosti vo výberovej komisii.

Ilustračný obrázok k článku "Transparetný výber"? Poslanci chcú zastaviť výberové konanie na šéfov rôznych organizácií
Zdroj: Dnes24.sk

„S poľutovaním sme prijali medializované informácie, že komisia na výber nového vedenia príspevkových organizácií je zložená len z nominantov magistrátu. Takýto postup znižuje kontrolu verejnosti nad výberovým procesom a obchádza poslancov mestského zastupiteľstva pri výbere kandidátov pre záverečné hlasovanie v mestskom zastupiteľstve,“ uviedli v stanovisku poslanci za Bratislavský klub. Medzi podpísanými sú napríklad Gábor Grendel či Ondrej Dostál.

Podľa poslancov by mal proces výberu prebehnúť transparentne a s účasťou verejnosti. Chcú tiež zverejniť životopisy kandidátov aj ich verejné prezentácie.

„Žiadame primátora pozastaviť výberové konania až dovtedy, kým budú zadefinované a zverejnené pravidlá výberu a do výberovej komisie doplnení zástupcovia poslancov, odbornej a občianskej verejnosti. V opačnom prípade nebudeme môcť považovať proces výberu riaditeľov príspevkových organizácií a mestskej polície za transparentný,“ upozorňujú poslanci.

O posty riaditeľov šiestich príspevkových organizácií hlavného mesta má bojovať 36 kandidátov. Toľkých z celkovo 40 uchádzačov posunula výberová komisia do ďalšieho kola. Výsledky týchto výberových konaní má schvaľovať mestský parlament na svojom septembrovom zasadnutí.

Mesto ubezpečuje, že výber prebieha transparentne

Ako nám povedala hovorkyňa mesta Ivana Skokanová, o procese výberových konaní boli pred jeho spustením informovaní členovia poslaneckého grémia. Výberových konaní sa navyše zúčastňujú aj zástupcovia odbornej verejnosti: napríklad predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb, riaditeľ ZOO Praha a prezident Únie českých a slovenských zoologických záhrad, zástupca Združenia Creative Industry Forum a ktokoľvek ďalší, kto má záujem a o účasť na výberovom procese požiada.

Výberové konania prebiehajú podľa štandardného postupu. Postup je realizovaný podľa zákona Slovenskej národnej rady č. 377/1990 Zb. o hlavnom meste Slovenskej republiky Bratislave, ktorý hovorí, že zriaďovať, zrušovať a kontrolovať rozpočtové a príspevkové organizácie celomestského charakteru a na návrh primátora vymenúvať a odvolávať ich riaditeľov je vyhradené Mestskému zastupiteľstvu hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy.

„Víťazov výberových konaní tak bude schvaľovať mestské zastupiteľstvo, primátor môže poslancom mestského zastupiteľstva len navrhnúť osoby, ktoré vzídu z výberového konania na schvaľovanie v mestskom zastupiteľstve. Výberové konanie priebieha v súlade s Protikorupčným minimom. Dôvodom výberových konaní je profesionalizácia a zefektívnenie činnosti organizácií,“ vysvetlila Skokanová.

Návrh na vymenovanie a odvolanie náčelníka Mestskej polície hlavného mesta SR Bratislavy je podľa zákona č. 564/1991 Zb. o obecnej polícii v znení neskorších predpisov oprávnený predložiť mestskému zastupiteľstvu primátor hlavného mesta, pričom v zmysle citovaného ustanovenia náčelníka vymenúva a odvoláva taktiež len mestské zastupiteľstvo.

Mesto vyberá riaditeľov pre príspevkové organizácie Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (5 kandidátov), Generálny investor Bratislavy (4 kandidáti), MARIANUM – Pohrebníctvo mesta Bratislavy (6 kandidátov), Mestské lesy (7 kandidátov), Správa telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta SR Bratislava (8 kandidátov) a Zoologická záhrada (6 kandidátov). Výberové konanie je aj na post náčelníka bratislavskej mestskej polície.

Prečítajte si tiež: Výberové konania na riaditeľov príspevkových organizácií pokračujú

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM