Tomáš Stupavský Rôzne

Tradičné Vianoce v našich domácnostiach zanikajú: Sušené slivky nahradilo mango, kapra losos

Klasické a tradičné pokrmy, ktoré nechýbali takmer v žiadnej rodine pri štedrovečernom stole, pomaly vo viacerých domácnostiach zanikajú. Všetko sa mení a vyvíja, výnimkou nie sú ani jedlá počas najkrajších sviatkov roka...

Ilustračný obrázok k článku Tradičné Vianoce v našich domácnostiach zanikajú: Sušené slivky nahradilo mango, kapra losos
Zdroj: TASR

Sušené slivky, jablká či hrušky, ktoré v minulosti nesmeli chýbať na štedrovečerných stoloch, dnes nahradili avokádo, mango a iné cudzokrajné ovocie. Už aj pred kaprom ľudia uprednostňujú lososa, tresku, rybie filé alebo iné exotické ryby. Aj to je dôkaz toho, že slovenské tradičné Vianoce už pomaly zanikajú. Prezradila to etnologička Katarína Nádaská.

Podľa nej je ťažké prognózovať, aké vianočné zvyky z minulosti ešte pretrvajú.* „Dnes žijeme rýchlym spôsobom života, všetko sa mení a ide dopredu,“* uviedla Nádaská. Myslí si však, že koledovanie alebo jeden typ tradičného sviatočného jedla tu ešte ostanú. No postupom času sa to môže úplne zmeniť.

„Kaše alebo strukoviny, ktoré sa varili na Štedrý večer na storaký spôsob, už nie sú. Dnes nenájdete rodinu, ktorá by si na Vianoce dala tanier ovsenej kaše,“ skonštatovala etnologička.

Jej prieskum taktiež preukázal, že Slováci začali uprednostňovať pred tradičným kaprom aj lososa, tresku či iné exotické ryby. „Taktiež sušené slivky, jablká či hrušky, ktoré boli kedysi zásadnou pochutinou na sviatočnom stole, sme dnes nahradili avokádom, mangom a iným cudzokrajným ovocím,“ podotkla.

Ako ďalej prezradila, u našich predkov okrem tradičných sviatočných polievok nesmeli na Štedrý deň chýbať vianočné oplátky, opekance, lámance, strukovinové prívarky či pirohy zemiakové alebo plnené lekvárom. Rovnako ani šúľance s makom, rezance s tvarohom a vianočné koláče, ako kračúň, baba, vianočka, roháče, calty či makovník. Pri štedrej večeri sa uprednostňovala ryba pečená alebo varená, pochádzajúca sa zo slovenských riek.

„Mnohé tie tradičné jedlá sú už v zániku. Taký je ale život. Bude dobré, ak si vôbec nejaký ten zvyk rodiny uchovajú a deti spoznajú, čo sú Vianoce, ich pravý obsah, a nie, kto je to Santa Claus,“ dodala Nádaská.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM