Kultúra

Tradičné Dni mexickej kultúry budú plné dobrej hudby a štipľavého tanca

Devätnásty ročník Dní mexickej kultúry na Slovensku prinesie do Bratislavy nielen tanec, ale aj umenie.

Ilustračný obrázok k článku Tradičné Dni mexickej kultúry budú plné dobrej hudby a štipľavého tanca
3
Galéria
Zdroj: TASR

„Aj v tomto roku sme pre milovníkov latinskoamerickej hudby a tancov pripravili pestrý program mexického folklóru pod názvom Čarovné Mexiko, ktorý sa uskutoční 25. mája o 18:00 hod. Predchádzať mu bude o 17:00 hod. slávnostné otvorenie výstavy obrazov mexického maliara Rafaela Ortegu v Galérii Villa Rustica DK Dúbravka,“ povedala predstaviteľka OZ Priatelia Mexika Danka Paštéková, ktorá je zakladateľkou a umeleckou vedúcou tanečného súboru Magisterial a každý rok aj organizátorkou Dní mexickej kultúry v SR.

Mexické tance

Podľa jej ďalších slov členovia tanečného súboru Magisterial uvedú tance z mexických štátov Jalisco, Nuevo León a ďalších. Zatancujú aj mexické polky, ktoré síce nepatria medzi pôvodné mexické tance, ale udomácnili sa v tejto krajine a stali sa tam veľmi obľúbené. Hudobná skupina El caminante, ktorá pôsobí pri tanečnom súbore Magisterial, pripravila piesne a hudbu z rôznych regiónov Mexika a svoj program obohatila o obľúbené brazílske samby.

„Takmer každý rok pozývame na Dni mexickej kultúry v SR aj účinkujúcich z Mexika. Tento rok privítame asi 20 členov Súboru ľudových tancov, ktorý pôsobí pri Inštitúte (gymnáziu) Blaise Pascale v Mexiku. Jeho umeleckým vedúcim je Carlos Omar Cuevas Cruz. Tento mládežnícky súbor bol založený v roku 1992 a predstavil sa už v mnohých krajinách, napríklad v Japonsku, Kanade, USA, v Brazílii a ďalších štátoch Latinskej Ameriky. Účinkoval tiež vo Francúzsku, Švajčiarsku, Poľsku a iných európskych krajinách. Na Slovensko zavíta po prvý raz,“ uviedla Paštéková s tým, že v podaní týchto hostí uvidíme najmä folklór z mexického štátu Oaxaca.

Program Čarovné Mexiko vyvrcholí spoločným vystúpením – Fiestou za účasti všetkých účinkujúcich zo Slovenska i Mexika. Hosťujúci mexický tanečný súbor bude mať aj dve samostatné vystúpenia pre školy, a to v utorok 30. mája v Dome kultúry Vetvár v Podunajských Biskupiciach.

Mexická kultúra

Zaujímavosťou tohtoročných Dní mexickej kultúry v SR je skutočnosť, že maliar Rafael Ortega, ktorý bude mať výstavu, sa rozhodol počas ich trvania (25. – 30. mája) namaľovať a venovať obyvateľom Bratislavy veľkoplošný obraz (2,90 × 2,90 m). Záujemcovia budú môcť sledovať jeho prácu v DK Dúbravka v určených hodinách. „Slávnostné odovzdanie obrazu predstaviteľom Domu kultúry Dúbravka je naplánované na 30. mája o 18:30 hod.,“ dodala Paštéková.

Devätnásty ročník Dní mexickej kultúry na Slovensku sa uskutoční od 25. do 30. mája v Dome kultúry (DK) Dúbravka v Bratislave. Už tradične tieto dni organizuje občianske združenie Priatelia Mexika na Slovensku a súbor mexických tancov Magisterial, ktorý roky pôsobí v Bratislave, v spolupráci s Veľvyslanectvom Mexika v SR so sídlom vo Viedni, Domom kultúry Dúbravka a ďalšími. Záštitu nad podujatím prevzal honorárny konzul Mexika na Slovensku Václav Mika.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM