Ľuba Lesná Rôzne

Tradičná pastva v Bratislave? Obnovia ju aj na ďalších miestach

Druhá sezóna obnovenej pastvy hospodárskych zvierat na chránených územiach v okolí hlavného mesta sa chýli k záveru. Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ), ktoré projekt zabezpečuje, stiahne na zimu stádo kôz spásajúce svahy Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla.

Ilustračný obrázok k článku Tradičná pastva v Bratislave? Obnovia ju aj  na ďalších miestach
Zdroj: TASR

A zimné ustajnenie čaká aj zmiešané stádo kôz a oviec v Národnej prírodnej rezervácii Šúr.

„Ukončenie sezóny bude závisieť od počasia, kedy začne mrznúť a podobne,“ vysvetlila členka združenia Michaela Bartíková zo združenia BROZ.

Projekt financovaný Európskou komisiou v rámci programu Life Natura 2000 ráta s rozšírením pastvy aj na ďalších územiach Bratislavy. BROZ ho plánoval už tento rok, nakoniec k nemu dôjde až na budúci. Podľa Bartíkovej rátajú s rozšírením minimálne v dvoch lokalitách.

Prvou z nich sú Merice v Devíne, ktoré tiež patria do NPR Devínska Kobyla. Druhou sú zarastené lúky v chránenej lokalite Biskupické luhy. Na obidvoch miestach by mali byť umiestnené zmiešané stáda kôz a oviec.

„Máme vytypované aj ďalšie lokality, kde prebiehajú rokovania,“ priblížila Bartíková.

Väčšie stádo na Devínskej Kobyle

Stádo 25 kôz v NPR Devínska Kobyla sa zhruba pred mesiacom rozrástlo o osem ďalších. K jeho ďalšiemu rozšíreniu by malo dôjsť opäť na budúci rok. Vtedy by mali kozy spásať už celkovo 40 hektárov náletovými drevinami a kríkmi zarastených lúk.

Rozšírenie územia vhodného pre pastvu bude počas nasledujúcich mesiacov zabezpečovať Inštitút aplikovanej ekológie DAPHNE, ktorý zabezpečí vyrezávanie a preriedenie zarastených plôch, čo bude prvý krok k obnove lúčnych spoločenstiev.

Ochrana biotopu

Tradičnú pastvu dostala v minulosti zo svahov Devínskej Kobyly obava ochranárov o vzácny biotop. Väčšou hrozbou sa však neskôr ukázalo jeho zarastanie náletovými drevinami. Úlohou zvierat je zlepšiť podmienky pre ohrozené druhy motýľov a vzácne druhy rastlín, ako sú hlaváčiky, orchidey, kosatce, či poniklece.

Kozy majú aj prístrešky

V Šúrskom lese spása tamojšie slané pôdy porastené špecifickými druhmi rastlín zmiešané stádo oviec a kôz. Na oboch lokalitách majú zvieratá vybudované prístrešky. Spolu s nimi tu počas sezóny žijú aj pastieri. Pre svahy Devínskej Kobyly ochranári vybrali iba kozy preto, lebo sa dokážu pohybovať aj v strmom teréne a spásať kríky.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM