Tomáš Stupavský Kultúra

Toto neprehliadnete! Fasádu Kunsthalle zdobí nové inovatívne umelecké osvetlenie

Inovatívne umelecké osvetlenie zdobí po novom fasádu Domu umenia/Kunsthalle Bratislava (KHB) na Námestí SNP. Podobný projekt je na Slovensku zrealizovaný po prvý raz a okrem oživenia fasády objektu aj námestia prináša tiež významné úspory na energiách, ako aj možnosti umeleckého využitia.

Ilustračný obrázok k článku Toto neprehliadnete! Fasádu Kunsthalle zdobí nové inovatívne umelecké osvetlenie
Zdroj: TASR

Symbolicky ho rozsvietili minister kultúry Marek Maďarič a riaditeľ externých vzťahov Slovenských elektrární Michele Bologna.

Malé LED projektory na fasáde sú použité bez zásahu do architektúry budovy a námestia, systém pracuje s kompletnou škálou farebného spektra a umožňuje nastavenie ľubovoľného počtu svetelných konceptov. Používa tri typy osvetlenia – difúzne a homogénne osvetlenie názvu budovy na vrchole fasády, dynamické osvetlenie naplno využívajúce rôzne farebné škály pre pásové okná a statické architektonicko-funkčné osvetlenie pre stĺpy na prízemí.

Podobné osvetlenie je po celej Európe

Projekt v rámci dlhodobej spolupráce s Ministerstvom kultúry SR a Národným osvetovým centrom zrealizovali Slovenské elektrárne a spoločnosť Enel Sole. Táto spoločnosť je realizátorom osvetlenia záhrady Quirinale Prezidentského paláca v Ríme, katedrály v talianskom meste Orvieto, koncertnej haly Atheneul v Bukurešti či Real Alcázar v španielskej Seville.

„V zásade je to zaujímavá atrakcia, ktorá má v sebe aj stránku formálnu, že okrášľuje samotný Dom umenia. V istých časových frekvenciách sa tu budú môcť prezentovať umelci, ktorí sa týmto zaoberajú. Je veľmi zaujímavé aj to, že spoločnosť, ktorá to robí, osvetľuje týmto spôsobom mnohé významné budovy v Európe, čiže týmto spôsobom sme trocha napojení na európsku kultúru. Chcem mimoriadne oceniť to, že by sa to nedalo uskutočniť bez podpory Slovenských elektrární, ktoré dlhodobo a široko spektrálne podporujú slovenskú kultúru,“ povedal minister kultúry Marek Maďarič.

Veľké ambície

„Ambíciou Domu umenia/Kunsthalle Bratislava je prekračovať hranice výstavných priestorov smerom k publiku a spolupodieľať sa na kultivácii verejných priestorov. Vďaka partnerom sa nám podarilo pretvoriť fasádu Domu umenia na nový netradičný výstavný priestor. Vďaka programovateľnému svetelnému parku a spolupráci s prestížnymi domácimi a zahraničnými umelcami dávame Bratislave novú dominantu, ktorá by mala zmeniť doterajšiu tvár Námestia SNP,“ uviedol pre médiá riaditeľ Slovenského centra vizuálnych umení Juraj Čarný.

Centrum bolo zriadené 1. januára 2014 a KHB oficiálne začala svoju činnosť 19. septembra. Kunsthalle ako nezbierkotvorná galéria prezentuje tvorbu významných súčasných domácich a zahraničných vizuálnych umelcov. Je galériou Slovenského centra vizuálnych umení a sídli v Dome umenia. Organizačne spadá pod Národné osvetové centrum, ktorého zriaďovateľom je ministerstvo kultúry.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM