Nina Táborská Rôzne

Toto leto by ste sa znova mohli dostať na hornú časť hradu Devín. S obnovou chce mesto začať na jar

Toto leto by sa už návštevníci po rokoch mohli znova dostať na hornú časť hradu Devín, kde je atraktívna vyhliadka na okolie. Bratislava získala na obnovu tejto národnej kultúrnej pamiatky viac ako 300-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Toto leto by ste sa znova mohli dostať na hornú časť hradu Devín. S obnovou chce mesto začať na jar
Zdroj: TASR

Keďže Bratislava získala na obnovu tejto národnej kultúrnej pamiatky takmer 340-tisíc eur z nórskych fondov, rekonštrukčné práce by sa mali rozbehnúť na jar a ukončiť do štyroch mesiacov, uviedla hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Práce na hrade sa začali ešte vlani v októbri. Do decembra sa s použitím horolezeckej techniky hradné bralo a hradné architektúry čistili od náletových drevín a skalnej sute. Pracovníci tak museli prejsť 18-tisíc štvorcových metrov plochy hradu a zdolať prevýšenie asi 40 až 70 bm, vysvetľuje hovorkyňa.

Osadil sa i monitorovací systém na zisťovanie pohybu nestabilných častí hradnej skaly, na ktorej je pamiatkovo chránený objekt postavený.

Tento rok sa má začať samotná obnova hradobných konštrukcií. Podľa Skokanovej rekonštrukciu plánujú odštartovať v marci a skončiť do štyroch mesiacov. „V lete bude následne realizované obnovenie expozície v podzemných jaskynných priestoroch hradného brala,“ priblížila.

Tam sa plánuje sprístupniť aj najmenší a najnižšie položený jaskynný priestor, ku ktorému sa dosiaľ verejnosť nemohla dostať. „Archeologická expozícia bude obohatená aj o zaujímavú geologickú expozíciu,“ dodala Skokanová. V rámci prác tiež všetky pôvodné drevené konštrukcie nahradia kovovými.

Neznáme architektúry z 13. – 17. storočia

Hornú časť hradu uzatvorili pre verejnosť ešte v roku 2008. Počas ďalších dvoch rokov sa tam totiž uskutočnila oprava staticky narušeného hradbového muriva nad prístupovým schodiskom. „Chceli sme sa vyvarovať napríklad prípadu Trenčianskeho hradu, kde padol múr. Mali sme podozrenie, že to vlhne, čo sa neskôr potvrdilo,“ vysvetľoval riaditeľ Múzea mesta Bratislavy Peter Hyross.

Súčasťou rekonštrukcie bol vtedy aj archeologický výskum. Počas neho sa podarilo na strednej a hornej terase objaviť doteraz neznáme architektúry z 13. – 17. storočia. Na strednej terase boli zas odkryté dosiaľ neznáme architektúry zo 14. – 17. storočia. Výskum ukončili a nálezy chceli prezentovať.

V rámci druhej etapy rekonštrukcie sa mala vybudovať prístupová cesta a obnoviť expozícia v podzemných jaskynných priestoroch hradného brala. Od roku 2010 sú však práce pozastavené. „Na dokončenie nezostali finančné prostriedky,“ dodal riaditeľ. Objavené architektúry potom len provizórne prekryli.

Hlavné mesto Bratislava v apríli 2014 podalo žiadosť a ocitlo sa medzi 13 úspešnými projektmi, ktoré získali peniaze z Nórskeho finančného mechanizmu a Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru.

Hyross so zástupcami Úradu vlády SR podpísal v Bytči zmluvu o podpore ešte začiatkom novembra 2014. Mesto na obnovu hradu získalo 339 770 eur a samospráva sa spolupodieľa sumou vyše 59 959 eur.

Prečítajte si tiež: Čo sa bude diať okolo vás? Pozrite sa, čo majú bratislavské samosprávy naplánované v tomto roku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM