Jakub Haršany Rôzne Rôzne

Torzo 90-ročnej benzínky ešte stále stojí

Asi len ozajstní pamätníci vedia, že na križovatke Račianskej a Pionierskej dodnes stojí torzo bývalej benzínky ešte z 20. rokov minulého storočia.

Ilustračný obrázok k článku Torzo 90-ročnej benzínky ešte stále stojí
Zdroj: Dnes24.sk

Pozostatok zrejme jednej z najstarších čerpacích staníc v Bratislave stojí oproti Výskumnému ústavu zváčskemu a dnes slúži ako zberný dvor.

Benzínka patrila bratom Zikmundovcom, ktorí si v roku 1920 založili spoločnosť zameranú na obchod s olejom, petrolejom a benzínom. Svoju prvú stanicu inštalovali v Prahe v roku 1923. V priebehu ďalších rokoch sa ich sieť čerpacích staníc rozšírila na 400 pobočiek na celom území prvej ČSR s logom BZ.

Sklady pri železniciach

Svoje sklady zvyčajne situovali v blízkosti železníc. Bratislava bola dôležitá ešte tým, že tu bola rafinéria Apollo, z ktorej pohonné hmoty rozvážali železnicou po celej republike. Aj čerpaciu stanicu na Račianskej ulici postavili čo najbližšie k železnici. Stála neďaleko železničného priecestia Filiálka.

Po prevrate v roku 1948 bola spoločnosť bratov Zikmundovcov znárodnená a podnik sa premenoval na Benzinol. Benzínka pri Zváračáku, rovnako ako všetky ostatné čerpacie stanice v ČSR, postupne zanikali a schátrali. Konštrukcia tej bratislavskej však stojí dodnes, aj keď už slúži na iný účel.

Čítajte aj: Kaštieľ v Rusovciach pomaly chátra. Podarí sa ho ešte zachrániť?

Torzo 90-ročnej benzínky
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM