Aktualizované Rôzne

TOP 6 dobrých projektov, na ktorých štart sa môžeme tešiť už na jar!

S jarou sa v prírode prebúdza nový život a v meste sa Bratislavčania okrem plusových teplôt môžu tešiť aj na niekoľko pekných projektov.

Ilustračný obrázok k článku TOP 6 dobrých projektov, na ktorých štart sa môžeme tešiť už na jar!
13
Galéria
Zdroj: Lordship

Cyklotrasa medzi Lamačom a Dúbravkou

Dlho očakávaná výstavba cyklotrasy, ktorá prepojí mestské časti Lamač a Dúbravku, je opäť o krok bližšie k realizácii.

Cyklotrasa bude viesť od lamačskej ulice Podháj k Agátovej ulici v Dúbravke s využitím lávky ponad železničnú trať, a tiež existujúceho, no nevyužívaného podjazdu popod diaľnicu, kde sa pôvodne plánovala prepojovacia cestná komunikácia z Lamača do Dúbravky. Umožní aj prepojenie so sieťou cyklotrás Dolného Rakúska a cyklochodníkov v malokarpatskej oblasti.

K samotnej výstavbe by malo prísť na jar tohto roka, predchádzať jej bude súťaž na dodávateľa stavebných prác. Všetko momentálne závisí od získania potrebných povolení.

Jedlý park v Ružinove

Na jar začne v Ružinove vyrastať unikátny jedlý park a doteraz zanedbaný priestor sa zmení na atraktívne miesto pre rodiny, mladých ľudí, psíkov aj najmenších Bratislavčanov.

Budovanie parku začne výsadbou 93 rôznorodých stromov. Ružinovčania sa teda môžu tešiť na gaštany, mandle, jarabiny, ginko, duly, liesky, javor, hrušky, jablone a iné. V parku nebudú chýbať hracie lúky, relaxačná časť, jazierko či psie ihrisko.

Nové Kamenné námestie

Spoločnosť Lordship, ktorá vlastní objekt bývalého hotela Kyjev a niektoré pozemky v okolí, nechala vypracovať prieskum verejnej mienky, v ktorom zisťovali názory obyvateľov na tento zanedbaný verejný priestor. Výsledky prieskumu ukázali, že za priestor Kamenného námestia a okolie bývalého hotela Kyjev sa hanbí viac ako 80 percent obyvateľov Bratislavy. Horšie na tom je už len Hlavná stanica a bývalá stanica pre autobusy.

Chvalabohu, v pláne je rekonštrukcia časti Kamenného námestia, ktorá by sa mala začať už na jar. Revitalizácia prinesie viac zelene, nový mobiliár v podobe lavičiek či odpadkových košov. Nevábne stavby ako kiosky, ktoré sa na námestí nachádzajú, zmiznú.

Bikesharing

Bikesharing, alebo zdieľanie bicyklov, Bratislavčanom už dávno cudzí nie je. Na jar by k už existujúcim projektom mohol pribudnúť ďalší.

Systém zdieľania verejných bicyklov vybuduje Bratislava v spolupráci so spoločnosťou Slovnaft a. s. Primátor Bratislavy má ambíciu zaradiť bikesharing do systému verejnej dopravy. Pilotná fáza bude pokrývať najmä väčšie mestské časti ako Staré Mesto, Petržalka, Nové Mesto a Ružinov. Postupne sa bude rozrastať do ostatných mestských častí. Na začiatku by malo byť k dispozícii približne 750 bicyklov, z čoho časť budú tvoriť aj elektrobicykle.

Landererov park

V Starom Meste sa už onedlho začne s revitalizáciou Landererovho parku, ktorý vyrastie na Šafárikovom námestí. Prvé stavebné práce by sa mali začať do konca marca. Po ukončení prác v parku pribudne nielen zeleň, ale aj obnovené detské ihrisko, nový psí výbeh a mestský mobilár.

Landererov park by mohol byť dokončený a prístupný pre verejnosť v júni tohto roka. Pod novú podobu parku sa podpísal nemecký architekt so slovenským pôvodom Hans-Michael Földeak, ktorý momentálne pôsobí v Paríži.

Centrálny park Petržalky

Medzi Rusovskou cestou a Gessayovou ulicou rastie nové ihrisko! Desiatky hracích prvkov, preliezačky, posedenia a novovysadené stromy – to všetko vyrastá zo zatiaľ rozbagrovaného terénu. Už teraz sa však dá odhadnúť, že ihrisko bude veľkým lákadlom pre rodiny s deťmi. Detský svet zaberie plochu 0,5 hektára. Ak pôjde všetko podľa plánu, drobci aj ich starší súrodenci by sa mohli v areáli pri ramene vyblázniť už v máji.

"Jarné" projekty v Bratislave
13
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM