Michaela Katonová Šport

TOP 10 zo sveta krasokorčuliarov: Najmladšia je iba päťnásťročná Izraelčanka, najstarší zas tridsaťdvaročný Rus

Bratislava bude až do nedele hostiť krasokorčuliarsku špičku z celej Európy. Medzi športovcami, ktorí sa predstavia na štadióne Ondreja Nepelu, sú olympijskí medailisti aj majstri sveta. Viete, kto oslávi na šampionáte narodeniny a ktoré manželské páry sa ukážu na ľade?

Ilustračný obrázok k článku TOP 10 zo sveta krasokorčuliarov: Najmladšia je iba päťnásťročná Izraelčanka, najstarší zas tridsaťdvaročný Rus
Zdroj: TASR

Najvýznamnejšie podujatie starého kontinentu, ISU majstrovstvá Európy, sa v Bratislave koná po 15 rokoch. „Osobne sa veľmi teším na výkony športovcov na ľade Zimného štadióna Ondreja Nepelu,“ povedal primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal. Na šampionáte sa predstaví 159 krasokorču­liarov z 33 členských krajín Medzinárodnej korčuliarskej únie.

Prečítajte si tiež: TOP 15 zo šampionátu: Maskota vymysleli študenti, na oficiálnej známke je tanečný pár

S krasokorčuliarmi sú spojené aj viaceré zaujímavosti, pozrite sa aké:

  • Najstarším krasokorčuliarom je 32-ročný Rus Maxim Trankov s dátumom narodenia 7. november 1983. Na konte má dve zlaté olympijské medaily zo Soči, je majstrom sveta z roku 2013 a majstrovstvá Európy vyhral už trikrát.
  • Najstaršou krasokorčuliarkou je 32-ročná Nemka Aľona Savčenková, ktorá sa narodila 19. januára 1984. Kyjevská rodáčka má dve bronzové olympijské medaily, je päťnásobnou majsterkou sveta a štvornásobnou majsterkou Európy.
  • Najmladšou krasokorčuliarkou je 15-ročná Adel Tankovová. Izraelčanka bude súťažiť v športových dvojiciach.
  • Najmladším krasokorčuliarom je 16-ročný Lotyš Deniss Vassiljevs.
  • Počas šampionátu oslávia narodeniny štyria krasokorčuliari. Rodák z Brna Ondřej Hotárek reprezentujúci Taliansko oslávi 32 rokov, Turkyňa Birce Atabeyová oslávi 23 rokov, rodák z francúzskeho Caen Bruno Massot reprezentujúci Nemecko v športových dvojiciach oslávi 27. narodeniny a Fínka Viveca Lindforsová bude mať 17 rokov.
  • Na majstrovstvách Európy sú medzi súťažiacimi dva súrodenecké páry. Českí sólisti Eliška a Michal Březinovci a taliansky tanečný pár Marco a Andrea Fabriovci.
  • Posledný deň majstrovstiev Európy, 31. januára uplynie presne tridsať rokov od momentu, keď Jozef Sabovčík prepísal históriu. Ako prvý na svete skočil v medzinárodnej súťaži štvoritý skok.
  • Medzi súťažiacimi sú dva manželské páry. Talianska tanečníčka Anna Cappelliniová a Ondřej Hotárek (športové dvojice) a ruskí olympijskí víťazi Maxim Trankov a Tatiana Volosožarová.
  • Najnižšia krasokorčuliarka je 151 centimetrová Slovenka Alexandra Hagarová.
  • Najvyššia krasokorčuliarka je Švédka Joshi Helgessonová so 171 centimetrami.

Ako to vidí legendárna trénerka Hilda Múdra

Na krasokorčuliarskych majstrovstvách Európy v Bratislave, historicky štvrtých, pútajú pozornosť aj osobnosti z „nesúťažného sektora“. Legendárna trénerka Hilda Múdra má z domáceho podujatia veľkú radosť, no s perspektívami slovenského umenia a ľade to nevidí príliš ružovo. „S krasokorču­liarmi na Slovensku už žiadny tréner nezažije to, čo ja s Nepelom,“ zdôraznila Hilda Múdra.

Prečítajte si tiež: Legendárna trénerka Hilda Múdra, ktorá vychovala Ondreja Nepelu, oslávila životné jubileum

Zdroj: TASR / Dnes24

Majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM