Samospráva

Tok financií mesta môžete sledovať cez interaktívny rozpočet

Čo tvorí samotné príjmy rozpočtu mesta a na aký účel sú vynakladané peniaze Bratislavčanov? Zistiť to môžete v novinke, ktorú pripravilo mesto.

Ilustračný obrázok k článku Tok financií mesta môžete sledovať cez interaktívny rozpočet
Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavčania môžu jednoduchšie sledovať tok mestských financií. Hlavné mesto totiž pripravilo pre obyvateľov interaktívny rozpočet, prostredníctvom ktorého môžu sledovať príjmy i výdavky samosprávy. Informovala o tom hovorkyňa Bratislava Ivana Skokanová.

Magistrát tvrdí, že cez interaktívnu infografiku môžu jednoduchým spôsobom verejnosti ukázať, čo tvorí samotné príjmy rozpočtu mesta a na aký účel sú vynakladané peniaze Bratislavčanov.

Čítajte tiež: Mesto sa zaviazalo počas predsedníctva čo najmenej obmedzovať bežný život obyvateľov

„Takto vizualizovaný rozpočet mesta má vplyv nielen na edukáciu o tom, čo všetko do mestských financií spadá, odkiaľ peniaze prídu a kam idú. Je to tiež ideálna forma, ako rozvíjať občiansku angažovanosť, a tým aj občiansku kontrolu,“ vysvetlil bratislavský primátor Ivo Nesrovnal s tým, že obyvatelia môžu taktiež vidieť rezervy, ktoré má financovanie hlavného mesta. Podľa primátora je Bratislava financovaná rovnako ako ktorákoľvek iná obec na Slovensku, bez ohľadu na to, že je hlavným mestom a plní funkcie, ktoré iné mestá nemusia.

Odkiaľ prichádza najviac peňazí do mestského rozpočtu?

Interaktívny rozpočet Bratislavy na rok 2016 pozostáva z dvoch základných častí – príjmovej a výdavkovej. Po kliknutí na ktorúkoľvek položku v jednej z týchto dvoch častí sa zobrazia verejnosti ďalšie položky, ktoré sú súčasťou konkrétnej oblasti rozpočtu. Postupne je tak možné prechádzať až tromi úrovňami – cez programy, podprogramy až k prvkom.

„Občania sa takto môžu napríklad dozvedieť, že najviac financií do rozpočtu prichádza zo štátu, z dane z príjmov fyzických osôb. Tak je to v prípade všetkých ostatných obcí na Slovensku,“ podotkla Skokanová, podľa ktorej absentuje dodatočný príjem zo štátu, ktorý by zohľadňoval postavenie Bratislavy ako hlavného mesta.

Nutné zmeny

Vedenie mesta už v tomto smere zadefinovalo viaceré nutné zmeny, ako zvýšenie koeficientu výnosu dane z príjmov fyzických osôb, prerozdeľovanie dane podľa počtu obyvateľov evidovaného v registri obyvateľov alebo úpravu dát zo Štatistického úradu SR, zavedenie miestneho poplatku za rozvoj a zavedenie osobitného príspevku zo strany štátu na výkon funkcie hlavného mesta.

Mesto upozorňuje, že všetky tieto opatrenia je možné prijať len v spolupráci s poslancami Národnej rady SR či vládou, preto primátor vedie rokovania s jednotlivými ústavnými činiteľmi.

Pre tých, ktorí majú záujem dozvedieť sa o toku mestských financiách viac, je dostupný interaktívny rozpočet na webovej stránke hlavného mesta v časti Rozpočet TU.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM