Alexandra Húsková Správy

Tohtoročný august prekonáva teplotný rekord z roku 2012

Tohtoročný august môže priniesť nielen najvýraznejšiu vlnu horúčav v tomto roku, no atakuje aj teplotné extrémy z roku 2012, keď bola napríklad v Želiezovciach nameraná najvyššia 9-dňová priemerná teplota - 28,9 stupňa Celzia.

Ilustračný obrázok k článku Tohtoročný august prekonáva teplotný rekord z roku 2012
Zdroj: TASR

Ako uviedli meteorológovia Miroslav Šinger a Cyril Siman na webe Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ), zatiaľ najvýraznejšia vlna horúčav v tomto roku bola v období od 17. do 25. júla.

„Práve v súvislosti s 9-dňovým priemerom sme zaznamenali v Žihárci druhú najvyššiu hodnotu v histórii, priemerná teplota počas deviatich dní tam dosiahla 28,8 stupňa Celzia,“ uviedol Šinger.

Výnimočnou bola aj najvyššia teplota v Hurbanove, ktorá počas týchto dní s výnimkou jedného dňa (20.7.) vždy vystúpila aspoň na 35 stupňov. „Na bratislavskej Kolibe zasa deväť dní po sebe neklesla nočná teplota pod 20 stupňov,“ dodal Siman.

Séria horúčav, extrémnych teplôt a tropických nocí pokračuje na Slovensku od 2. augusta. „V sobotu (8.8.) sme na bratislavskej Kolibe zaznamenali v tomto období už piatu tropickú noc po sebe, celkovo 18. v tomto roku. V Kuchyni na Záhorí sme zároveň zaznamenali najvyššie nočné minimum, a to 25,3 stupňa Celzia,“ uviedol Šinger.

Príčinou pretrvávajúceho stabilného horúceho počasia v našej oblasti je podľa vysvetlení odborníkov obnovujúci sa hrebeň vysokého tlaku vzduchu vo vyšších hladinách a tlaková výš v prízemnom poli, ktorá sa obnovuje severne až severovýchodne od tohto hrebeňa.

Takéto podmienky neumožňujú prechod atmosférických frontov cez strednú Európu ďalej na východ a v našej oblasti sa tak udržiava horúci tropický vzduch.

Horúčavy budú pretrvávať minimálne do piatka (14.8.). „Je tak pravdepodobné, že môže byť prekonaná doteraz najdlhšia séria dní s teplotou nad 35 stupňov Celzia z roku 2012,“ priznali meteorológovia.

V spomínanom roku 2012 zaznamenali deväť takýchto dní – od 30.6. do 8.7. v Hurbanove a vo Veľkých Ripňanoch.

Prečítajte si aj: Aj vám je teplo? Pozrite si perfektný letný videoklip, ktorý vám zlepší náladu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM