Tomáš Stupavský Rôzne

To je teda reklama! Američania zaradili Slovenský rozhlas medzi 12 najbizarnejších stavieb socializmu

Jeden z monumentov Bratislavy získal nelichotivé ocenenie. Americký portál Business Insider zaradil do zoznamu 12 najabsurdnejších stavieb z čias socializmu aj budovu Slovenského rozhlasu.

Ilustračný obrázok k článku To je teda reklama! Američania zaradili Slovenský rozhlas medzi 12 najbizarnejších stavieb socializmu
Zdroj: TASR

Socializmus sa zapísal do našej histórie v mnohých odvetviach spoločenskej sféry, nevynímajúc architektúru. Dielo Štefana Svetka, Štefana Ďurkoviča a Barnabáša Kisslinga vo forme obrátenej pyramídy patrí k výnimočným stavbám na Slovensku.

Dokonca budova Slovenského rozhlasu v roku 2001 získala ocenenie slovenská stavba storočia. No na západe si myslia pravý opak. Podľa nich obrátená pyramída patrí do skupiny bizarných stavieb komunistického režimu. Do výberu sa dostala pre svoj nezvyčajný tvar.

Okrem našej pyramídy sa do zoznamu dostali aj pomníky na chorvátskom vrchu Podgarić, na vrchu Buzludzha v Bulharsku, na vrchu Mrakovica v Bosne a Hercegovine, a tiež pamätníky Makedonium v macedónskom Kruševe a Pamätník zakladateľov bulharského štátu v meste Šumen.

Do rebríčka sa ďalej dostala aj budova riaditeľstva Banky Gruzínska v Tbilisi, Hotel Forum v poľskom Krakove, budova cirkusu v moldavskom Kišiňove, sanatórium Družba v ukrajinskej Jalte, Ruský štátny vedecký ústav pre robotiku a technickú kybernetiku v Petrohrade a Hotel Salut v ukrajinskom Kyjeve.

Kompletný zoznam z dielne Business Insider nájdete tu.

Prečítajte si tiež: Vedeli ste, že most Apollo je svetovým unikátom?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM