Aktualizované Rôzne

Tisíce Slovákov si v Bratislave uctili pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Pod heslom "Nechceme späť 90-te!" vyšli dnes večer do ulíc tisíce Slovákov nielen v Bratislave, ale aj v iných slovenských mestách a dokonca aj v zahraničí.

Ilustračný obrázok k článku Tisíce Slovákov si v Bratislave uctili pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
15
Galéria
Zdroj: TASR

Tisíce ľudí prišli v piatok podvečer do centra Bratislavy, aby sa zúčastnili jedného z desiatok spomienkových pochodov za zavraždených mladých ľudí, novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Z Hviezdoslavovho námestia sa účastníci vydali na Námestie slobody, ktoré úplne zaplnili.

Pochod sa niesol v pokojnej atmosfére

Pochod i samotné zhromaždenie v blízkosti Úradu vlády SR sa nieslo v pokojnej a kultivovanej atmosfére, tak, ako k tomu vyzvali organizátori podujatia, nesúceho názov Nechceme späť 90-te! Pochod za Jana Kuciaka a Martinu Kušnírovú. „Nech sa tu stretávame ako ľudia, ktorých táto udalosť zasiahla a dokázala spojiť. Dajme priestor odhodlaniu, spoluúčasti a láske,“ obrátila sa k davu organizátorka Katarína Nagy Pázmány. K minúte ticha na pamiatku obetí vraždy vyzval prítomných prezident SR Andrej Kiska, ktorý spomienkovú akciu podporil osobnou účasťou.

Medzi viac ako desaťtisíc účastníkmi boli ľudia všetkých vekových kategórií, mnohí niesli podobizeň zavraždených mladých ľudí, iní zasa transparenty, niektorí z nich opakujúce heslá a slogany z demonštrácií, ktoré sa odohrali v novembri 1989. Ľudia prišli vyjadriť svoju ľudskosť i postoj. "Prišli sme vyjadriť spoluúčasť s pozostalými obetí, ale tiež to, že to, čo sa stalo, je neprípustné a že s tým, čo sa deje v krajine, nie sme spokojní,“ uviedol mladý pár.

Viacerí oslovení spomínali „moment, v ktorom už nemožno byť pasívny“, či „pohár trpezlivosti, ktorý pretiekol“. Väčšina pritom skloňovala slovo korupcia. „Už je s ňou naozaj potrebné niečo urobiť, inak nemáme ako krajina šancu,“ uviedol jeden z nich. „Chcem, aby sa na Slovensku začal nový život, lepší, pokojnejší, bez korupcie a bez mafie,“ pridal sa ďalší. Prichádzali i rodičia s malými deťmi. "Chceme lepšiu budúcnosť pre naše deti, aby tu bolo spravodlivo, aby sa vyšetrili kauzy a aby naše deti mali lepšie Slovensko,“ vysvetlili.

Na pódiu vystúpili viacerí novinári

Z pódia prehovorili k prítomným viacerí rečníci – zástupcovia médií. Hovorili o bezprecedentnosti i šoku, ktorý spôsobila vražda novinára. O strachu, ktorý vyvoláva a občianskej odvahe tomuto strachu čeliť. O rázcestí, na ktorom po tomto čine Slovensko stojí. O rozhodnutí, akou cestou sa do budúcnosti vydá. Na záver stretnutia si prítomní zaspievali slovenskú hymnu.

Spomienkové pochody a stretnutia za zavraždených J. Kuciaka a M. Kušnírovú sa v piatok odohrali na viac ako 50 miestach, na Slovensku, i po celom svete. Spolupatričnosť vyjadrili na stretnutiach napríklad aj na takých miestach, ako Peking, Luxemburg, Hongkong, Dubaj, Vancouver či Štokholm a Aalborg.

Za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú
15
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM