Kultúra

TIPY NA VÍKEND: Užite si vianočné trhy v centre a pomôžte zbúrať "železnú oponu"

Vychutnajte si vianočné trhy, strávte noc v bunkri a vráťte sa o tridsať rokov naspäť v čase.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Užite si vianočné trhy v centre a pomôžte zbúrať "železnú oponu"
14
Galéria

Užite si vianočné trhy

V piatok popoludní sa mesto rozvonia lokšami a vareným vínom. Pódium na spomínaných námestiach v centre Bratislavy ožije vystúpeniami a drevené stánky množstvom jedla či tradičnej ponuky ľudových výrobkov a darčekov. Vychutnajte si atmosféru Vianoc už v novembri.

Od piatka / Hviezdoslavovo a Hlavné námestie / od 16:00 hod. / Vstup voľný

Preneste sa v čase o tridsať rokov dozadu

Víkend zatvorených hraníc je vrcholom Festivalu slobody. Pod Cyklomostom slobody postavia maketu železnej opony s ostnatým drôtom. Hraničné zátarasy budú na Cyklomoste slobody symbolicky osadené v piatok o 16:00 hod. Súčasťou programu bude aj ukážka zatýkania osôb na hranici. Hraničná zátarasa zmizne z cyklomosta v nedeľu 20. novembra o 16:00 hod. Jej likvidáciu doplní vystúpenie kapely Longital aj čítanie úryvkov textov viažúcich sa k 17. novembru 1989.

Piatok – Nedeľa / Cyklomost slobody / Devínska Nová Ves / od 16:00 hod. / Vstup voľný

Zažite tajomnú noc v bunkri

Mrazivé novembrové noci, svetlo petrolejových lámp a tajomno bývalého vojenského bunkra – táto kombinácia zaváňa naozajstným dobrodružstvom. Zažiť ho môžete už v piatok v noci na akcii Noc lampášov, ktorú pravidelne organizuje Múzeum petržalského opevnenia.

Privítajú vás v dobových uniformách, nebude chýbať prehliadka s odborným výkladom o opevnení a histórii, priateľskú atmosféru doplní dobová hudba a na zahriatie vám ponúknu aj horúci čaj či varené víno. Príležitosť nocovať v bunkri budete mať každý piatok až do 16. decembra.

Piatok / Petržalka objekt B-S 4 „Lány“ / od 18:30 do 23:00 hod. / Vstup voľný

Sedmospáči, prebuďte sa!

Tohtoročná Noc divadiel otvorí brány divadelných stánkov a kultúrnych centier. V poradí 7. ročník podujatia nesie heslo Sedmospáči, prebuďte sa! Venovaný je všetkým priaznivcom divadla a tiež sedmospáčom, ktorí cestu do divadla nachádzajú zriedkavejšie. Sviatočných divákov chce do divadla prilákať netradičným programom. V Bratislave sa do zaujímavého projektu zapojilo 16 divadiel.

Sobota / celý deň / 16 bratislavských divadiel

Nechajte sa rozmaznávať hudbou

V našom meste sa práve rozbieha už 52. ročník Bratislavských hudobných slávností. Najvýznamnejší a najprestížnejší medzinárodný festival na Slovensku začne Otváracím koncertom, ktorý zaznie v Slovenskej filharmónii. Sviatok hudby ponúka pútavé predstavenia až do 4. decembra.

Piatok / Slovenská filharmónia / 19:00 hod.

Vychutnajte si čaro gazdovskej dedinky

V sobotu ukončí sezónu gazdovská dedinka Abeland v Lozorne. Zakúri sa v kolibe, kde sa budú pripravovať exkluzívne čaje z bylín, na peci gazdinky upečú lokše na slano aj na sladko. Vonku sa bude pripravovať chlebík a v dielničke pre deti si budú môcť malí návštevníci vyrábať zvieratká z gaštanov a vyrezávať posledné tekvice.

Sobota / Lozorno, číslo domu 1044 / od 10:00 hod do zotmenia / Vstup voľný

Napíšte báseň

Oslávte kvalitnú svetovú aj domácu poéziu. Ars Poetica vám predstaví popredných básnikov z celého sveta v spojení s recitáciou pôvodných prekladov, koncertmi, tanečným predstavením a špeciálnym filmovým programom. V rámci akcie môžete priniesť svoju báseň a podeliť sa s ňou s ďalšími autormi.

Nedeľa / Malewill Café, Uršulínska ulica / 15:00 hod. / Vstup voľný

Program víkend november
14
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM