Aktualizované Kultúra

TIPY NA VÍKEND: Tai Chi na námestí, guláš, šarkaniáda aj filmový festival

Počas najbližšieho víkendu nám bude robiť spoločnosť slnečné počasie, a tak si môžeme guláš aj šantenie na lúke bezstarostne vychutnávať.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Tai Chi na námestí, guláš, šarkaniáda aj filmový festival
11
Galéria
Zdroj: TASR

Verejná ukážka Tai Chi

V piatok sa na Hlavnom námestí uskutoční verejná ukážka umení Taoistického Tai ChiTM. Ukážka prebehne v rámci osláv 20. výročia Združenia Taoistického Tai Chi v Slovenskej republike a zúčastní sa jej viac ako 200 cvičencov z celého sveta.

V dobe uponáhľaného a čoraz viac prevládajúceho sedavého spôsobu života je výsledkom psychický a fyzický stres a nedostatok fyzickej aktivity. Tisíce ľudí praktizujúcich umenia Taoistického Tai ChiTM sa na základe osobnej skúsenosti presvedčilo, že 108 pohybov precvičovaných v zostave Tai Chi môže byť efektívnou terapiou pre celú škálu zdravotných problémov, akými napríklad sú nedostatočná kardiovaskulárna cirkulácia, vysoký krvný tlak, artritída, bolesti v krížovej oblasti, dýchacie problémy, tráviace a taktiež nervové problémy.

piatok / 15:00 hod. / na Hlavnom námestí / vstup voľný

Old’s Cool Bratislava 2017

Zoberte za ruku kohokoľvek a príďte spolu na medzigeneračný festival Old's Cool Bratislava 2017, ktorý sa v rámci svojho 5. ročníka po prvýkrát predstaví okrem štyroch českých miest aj na Slovensku. Čaká na vás výborný program, zaujímaví hostia a záruka dobrej nálady v netradičnom prepojení staršej a mladšej generácie. Jednoducho, bude to cool.

piatok a sobota / 17:00 hod. / Satori Stage, Slovenská národná galéria Bratislava / podrobné info TU

Burza starožitností

Ak si chcete skrášliť byt, dom, záhradu alebo chatu, neváhajte a navštívte mimoriadnu októbrovú burzu starožitností na hrade Červený Kameň. Príďte si po ten svoj starožitný kúsok.

sobota / 7:30 – 12:00 hod. / Hrad Červený Kameň / vstup voľný

Trh – Piac – Markt

Trh v Starej tržnici ponúka sezónne potraviny vyrobené a vypestované farmármi a malovýrobcami z okolia Bratislavy, ako aj kvalitné špeciality z krajín vzdialenejších. Kúpiť si tu môžete sezónne ovocie a zeleninu, mäsové a mliečne výrobky, pečivo, cukrovinky a iné delikatesy, nápoje.

Každú sobotu o 11:00 hod. sa na poschodí koná Detské divadielko, k dispozícii je aj detský kútik.

sobota / 10:00 hod. / Stará tržnica / vstup voľný

Komunitné varenie v Starej tržnici

Každú sobotu môžete v Starej tržnici zažiť svetové chute. V komunitnej kuchyni sa striedajú nové menšiny žijúce na Slovensku a prezentujú svoje národné jedlá. Snahou iniciatívy je prepojiť ľudí žijúcich v Bratislave a okolí s cudzincami a poskytnúť im zážitok so spoznávania nového jedla a nových ľudí.

sobota / Stará tržnica / vstup voľný

Pezinský strapec

Jedno z najstarších podujatí svojho druhu na Slovensku, Pezinský strapec, nájdete v sobotu a v nedeľu v Dome kultúry v Pezinku, kde sa bude celý víkend tancovať.

sobota / 10:00 – 19:00 hod. / Dom kultúry v Pezinku

Súťaž vo varení gulášu 2017

Obec Jablonec v spolupráci so Spolkom Vinárov pozýva na 5. ročník Súťaže vo varení gulášu. O program sa postará živá hudba a súčasťou podujatia bude Výstava ovocia, zeleniny a kvetov v Spoločenskom do­me.

sobota / 10:30 hod. / v areáli bývalého kúpaliska / vstup voľný

SOS pre zvieratká 2017

So Slovenskou alianciou ochrancov zvierat a Mestom Bratislava v spolupráci s BKIS a ďalšími partnermi si akciou SOS pre zvieratká 2017 opäť pripomenieme Medzinárodná deň zvierat. Ďalšieho ročníka veľkej útulkovej akcie sa aj tentoraz zúčastnia útulky z celého Slovenska. Príďte si nájsť kamaráta, adoptujte si psíka.

Súčasťou akcie bude aj veľká zimná zbierka pre útulky, podpisovanie petície za prijatie komplexného zákona o ochrane zvierat, dogdancing, zvieracia tombola, nebude chýbať dobré jedlo ani stánok VAGUS s jedinečnými vege thajskými rezancami, výborná káva a množstvo krásnych darčekov so zvieracou tématikou.

sobota / 11:00 – 18:00 hod. / Tyršovo nábrežie / vstup voľný

Folkomotíva

Netradičné spojenie múzea a folkovej hudby prináša prvý ročník festivalu Folkomotíva, ktorý sa v sobotu koná v bratislavskom Múzeu dopravy. „Rozhodli sme sa odpovedať na otázku, či folk patrí do múzea. Odpoveď znie: Áno, patrí. Tak ako patrí do čitárne, do kultúrneho domu, do starého mlyna, k ohňu, do vlaku alebo do parku,“ uviedol Ernest Huska z Múzea dopravy.

Prvý ročník nového festivalu otvárajú stálice slovenskej folkovej scény, každá z trochu iného kraja širokého žánra folkovej hudby. V ich hudbe nájdu návštevníci poetiku mestského folku, ale aj vidieckym folklórom ovplyvnené piesne, piesne od táborových ohňov, aj motívy cudzokrajných ľudových melódií. Zahrať prídu Rolničky, Jednofázové kvasenie, Café Edit, Jasoň, Soňa Horňáková či Prešporok.

sobota / 15:00 – 20:00 hod. / Múzeum dopravy

Ladies and Gentlemen Show

Uhrančivá show, kombinujúca kabaretné, divadelné a hudobné žánre a príbehy. Pútavým kabaretným predstavením divákov sprevádza tajomná Nefer Nefer. Na javisku sa plynule strieda humor s vášňou, hudba s tancom, história so súčasnosťou.

sobota / 20:00 hod. / Red Cat Cabaret Club / vstupné 20 eur

Petržalská Šarkaniáda

Nenechajte si ujsť pohodové nedeľné popoludnie plné zábavy. Okrem súťaže o najkrajšieho a najvyššie vyleteného šarkana sa môžete tešiť aj na muzičku od Countryfield. Nebudú chýbať ani poníky a ďalšie hry pre deti.

nedeľa / 14:30 – 17:30 hod. / Námestie Republiky (lúka pri Tatra Banke – Tupolevova) / vstup voľný

Bratislava Mozart Festival

V nedeľu prinesie do nášho mesta hudbu Bratislava Mozart Festival, ktorý oslavuje svetoznámeho skladateľa klasicizmu, Wolfganga Amadea Mozarta. Od nedele 15. októbra do 27. októbra festival prinesie do hlavného mesta Mozartove najlepšie diela v interpretácii na historických nástrojoch.

Najbližšie koncerty a vystúpenia TU.

nedeľa / 18:00 hod. / Primaciálny palác

Petržalský SeniorFest 2017

V rámci Mesiaca úcty k starším sa v Kultúrnych zariadeniach Petržalky koná 10. ročník Petržalského SeniorFestu. Jeseň života sa týka mnohých občanov mestskej časti. Petržalka sa snaží na nich myslieť po celý rok. Veľký dôraz dáva na mesiac október, ktorý je oficiálne vyhlásený za Mesiac úcty k starším. Desiaty ročník tohto dvojtýždňového podujatia prinesie koncerty, súťaže, prednášky, turistické a zábavné aktivity, tanečné a hudobné vystúpenia a iné.

Viac info a program TU.

do nedele / Petržalka / vstup voľný

Jeden svet 2017

Filmový festival Jeden svet 2017 odštartoval! Osemnásty ročník medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet ponúkne do 17. októbra v Bratislave a v Košiciach a následne v ďalších 20-tich mestách množstvo dokumentárnych filmov zaradených do deviatich sekcií.

do 17. októbra / Kino Lumiére, Kino Mladosť, KC Dunaj, VŠMU, Dom Quo Vadis, Univerzitná knižnica v Bratislave / vstup 3,50, 9 a 14 eur

Program na víkend
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM