Kultúra

TIPY NA VÍKEND: Stupavské Dni zelá, Karloveské hody a veľkolepá Bitka o Bratislavu

Cez víkend bude v Bratislave a jej okolí veselo. Zabavíme sa na hodoch, budeme svedkami bitky o mesto z roku 1620, dáme si pivko v Malackách a v Dúbravke nájdeme NAJ psíka.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Stupavské Dni zelá, Karloveské hody a veľkolepá Bitka o Bratislavu
23
Galéria
Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR

Dni zelá 2017

Prvý októbrový víkend v roku patrí kapuste (po záhorácky zelé). Slávnosti kapusty v Stupave patria od roku 1996 medzi najväčšie festivaly na Záhorí. Festival je zároveň regionálnymi folklórnymi slávnosťami s cieľom udržať tradičnú kultúru.

piatok – nedeľa / Zámocký park v Stupave / vstup voľný

Noc výskumníkov 2017

Jedenásty ročník festivalu vedy vám priblíži tie najzaujímavejšie výsledky slovenskej vedy a jej osobnosti. Vybrané nákupné centrá, múzeá a partnerské inštitúcie pripravia pre návštevníkov rôzne interaktívne vedecké prezentácie, prednášky, diskusie, výstavy, hudobné vystúpenia, veľkoplošné projekcie a mnohé ďalšie vstupy plné vedy i zábavy.

piatok / Bratislava / 9:00 – 24:00 hod. /vstup voľný

Karloveské hody 2017

Funny Fellows, Billy Barman, Marián Čekovský či Metalinda – tieto známe mená vás budú zabávať počas hodového víkendu. Hody sa už tradične nezaobídu bez kolotočov, Karloveskej komunitnej uličky či obľúbeného hodového vláčika.

Predvedú sa miestne folklórne súbory Čečinka a Dolina. Tých najmenších isto poteší aj Mimoni Dance Show či pesničkový program od Fíha Tralala. Vo víkendovom veselení sa predstavia tanečníci z La Dansa School či Karloveského tanečného centra, ale aj karloveskí taekwondisti. Priaznivci ľudovej zábavy bezpochyby ocenia lahodné tóny Ľudovej hudby A. Záhorca. Mnohých určite prilákajú Berco Balogh s Karolom Csinom a kapelou Swing Stars. Mladšie ročníky sa do sýtosti vybláznia na vystúpeniach kapiel La3no Cubano a Billy Barman.

piatok – nedeľa / Líščie údolie / vstup voľný

Námestie slobody ožíva

Koncom augusta sa podarilo jedno z najväčších verejných priestranstiev v Bratislave oživiť kultúrnymi aktivitami a tento piatok ožije Námestie slobody znova. Pôvodné cirkusové vystúpenia Dream Dancers spojené s workshopmi pre najmenších vystrieda Rytmika bubnová škola a OLO od 18:00 do 19:30 hod., ktorá ponúka kvalitný recyklovaný groove, ktorý bude dozaista spestrením tohto kultúrneho podujatia.

Ak máte radi hry a radi spoznávate nové veci, na pátracej hre Questing, ktorá k nám došla z USA, sa zaručene pobavíte. Pôjde o tvorivé úlohy v rámci stanovíšť, ktoré budú rozmiestnené po námestí a kvízové otázky, príp. iné úlohy na riešenie budú zamerané, samozrejme, na Námestie slobody. Pre víťazov alias „hľadačov pokladov“ budú pripravené zaujímavé ceny od hlavného mesta. K dispozícii návštevníkom budú tiež stánky s občerstvením na doplnenie energie. Na Námestí slobody je tiež možné bezplatné wifi pripojenie v celom areáli.

piatok / Námestie slobody / 18:00 – 20:00 hod. / vstup voľný

Oktoberfest v Malackách

Na podujatí sa predstaví osem pivovarov zo Slovenska a Česka. Najznámejším z nich je Beer Factory z Plzne, vlastníkom ktorého je jeden z najväčších českých sládkov a dlhoročný sládek plzenského Prazdroja Josef Krýsl. Ten postavil okolo 100 pivovarov po celom svete. Ďalšími účastníkmi Oktoberfestu budú pivovary Sessler z Trnavy, Sandorf z Prieval, Frankies z Břeclavi, Svätojánsky pivovar z Moravského Svätého Jána či Živel z Piešťan. Podujatie doplní pestrý kultúrny program. Viac sa dozviete TU.

sobota / Sasinkova ulica, pri športovej hale Malina, Malacky / od 9:00 hod.

Bitka o Bratislavu

Bratislava sa vráti v čase do roku 1620. V sobotu sa Sadom Janka Kráľa bude niesť rev statných bojovníkov, dunenie diel aj praskot muškiet. Skupina historického šermu (SHŠ) Banderium pripravila rekonštrukciu vojenského stretu, ktorý významne ovplyvnil dianie v regióne a v celom Uhorsku.

sobota / Sad Janka Kráľa / od 10:00 hod. / vstup voľný

Cirkevná udalosť desaťročia

Slovensko bude mať nového blahoslaveného. V sobotu o 10:30 hod. sa v areáli Kostola Svätej rodiny v Bratislave – Petržalke začne hlavná slávnosť blahorečenia slovenského saleziána – kňaza Titusa Zemana, ktorý bol za komunizmu prenasledovaný a zomrel na následky mučenia a väznenia v roku 1969. Udalosť si vyžiada dopravné obmedzenia.

sobota / Kostol Svätej rodiny / od 10:30 hod.

Dúbravka hľadá NAJ psíka

Štvornohí súťažiaci si zmerajú sily v piatich disciplínach. Do každej z nich sa môžu zapojiť čistokrvné plemená aj orieškovia. Dôležitý bude aj outfit, a to nielen psov, ale aj ich majiteľov. Psie podujatie organizuje mestská časť Bratislava-Dúbravka v spolupráci so Športovým klubom policajnej kynológie ŠKPK Bratislava a Veterinárnou ambulanciou MlynVet.

sobota / Dúbravka, lúka pri Kostole Ducha Svätého. / od 10:00 hod.

Svetový deň zvierat v ZOO

V bratislavskej ZOO sa bude oslavovať Svetový deň zvierat. Program začne o 11:00 hod. pri chovnom zariadení zubra európskeho, kde bude pokrstená najmladšia členka skupiny zubrov, ktorá sa narodila v auguste. Program bude pokračovať v centrálnej časti ZOO, kde bude deti zabávať kúzelník Peter aj šašo Maroš. Prídu aj maskoti, artisti na chodúľoch a zábavné zvieratká Crazy Chichi Deti sa môžu povoziť na koníkoch a všetci, ktorí sa chcú dozvedieť zaujímavosti z ríše zvierat, sú srdečne vítaní na záverečnom komentovanom kŕmení v tejto sezóne (od 12:00 do 16:00 hod.).

nedeľa / ZOO Bratislava / od 10:00 hod.

Výstava virtuálnej reality

Chcete sa ocitnúť na inom mieste, v inej dobe alebo preskúmať niečo, na čo ste nikdy nemali dosah? Podveďte svoje zmysly na jedinečnej výstave virtuálnej reality. V Poluse ju môžete vyskúšať až do 14. októbra. Pripravené sú tri interaktívne exponáty: stanovištia virtuálnej reality, automobilový simulátor (v priebehu pár minút sa z stanú pretekári skutočnej rally) a virtuálny styling pre dámy (okrem netradičného make-upu a účesov vo virtuálnom stylingu môžu vyskúšať aj najrôznejšie kúsky z virtuálneho šatníka).

od nedele / Polus City Center / otváracie hodiny: pondelok – piatok: 12:00 hod. – 20:00 hod.

Karloveské hody 2016
37
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM