Kultúra

TIPY NA VÍKEND: Salón piva, vinobranie, hodovanie aj deň otvorených dverí

Hoci sa nám ochladilo, zahreje nás dobrý burčiak, cigánska aj klobásky, o zábavu sa postará DOD v dopravnom podniku a budeme si hľadať štvornohých kamarátov.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Salón piva, vinobranie, hodovanie aj deň otvorených dverí
16
Galéria

Medzinárodný deň bez áut

Bratislava sa aj tento rok zapája do Európskeho týždňa mobility, aby podporila využívanie alternatívnych spôsobov dopravy v meste. Počas týchto dní ponúka hlavné mesto rôzne aktivity a jednou z nich je aj akcia pre všetkých cyklistických nadšencov. Už dnes, symbolicky na Medzinárodný deň bez áut, môžete vašich štvorkolesových miláčikov vymeniť za bicykle a stať sa súčasťou veľkej cyklojazdy po uliciach Bratislavy.

piatok / zraz o 18:00 hod. na Námestí SNP

Dizajn Market Hviezdko 2017

Hviezdoslavovo námestie sa bude v piatok a v sobotu niesť v znamení umenia. Dizajn Market Hviezdko 2017 – Back to school predvedie začínajúcich aj etablovaných dizajnérov, tvorcov a predajcov v známych drevených stánkoch so všakovakými handmade výrobkami, ktoré budete môcť naživo vidieť, poskúšať a kúpiť.

piatok a sobota / 10:00 do 19:00 hod. / Hviezdoslavovo námestie / vstup voľný

Salón piva a Street Food Park

Dostali ste chuť na dobré pivo? Navštívte Salón piva v Starej tržnici. A keď vám vyhladne, na amlú chvíľu môžete stánok so zlatistým mokom opustiť a napráskať sa v jednom zo stánkov Street Food Parku.

V Starej tržnici bude od stredy 20. septembra do piatku prebiehať Salón piva, na ktorom nájdete pestrý výber pivovarov takmer z celého sveta. Na jesennom vydaní bude mať každý pivovar v ponuke minimálne jedno pivo, ktoré ste na Slovensku ešte nemali možnosť ochutnať. Pivá sú buď varené špeciálne pri príležitosti Salónu piva, alebo tu budú mať absolútnu premiéru. K dobrému pivu patrí aj dobré jedlo! Septembrový Salón piva bude (nie prvýkrát) sprevádzať Street Food Park.

Salón piva ste si užívali od stredy a potrvá do piatka. Septembrové hodovanie v stánkoch pred Starou tržnicou bude prebiehať do soboty. Vstup je voľný.

Dúbravské hody

Dúbravské hody sa tradične konajú okolo sviatku Kozmu a Damiána a tradične sú očakávané a navštevované. Podľa sviatku svätých, patrónov Kostola sv. Kozmu a Damiána, prebiehajú každoročne cez víkend po 20. septembri. Tento rok to nebude inak a Dúbravka na hody pozýva od 22. do 24. septembra. Hodmi tak bude žiť naozaj celá mestská časť. Občerstviť sa bude dať v desiatkach stánkov pred domom kultúry, na Žatevnej a aj v uličkách starej Dúbravky.

Sprievod pôjde tento rok od Domu kultúry Dúbravka cez Saratovskú ulicu do starej Dúbravky na Žatevnú. Štart je o 12:50 hod. od kultúrneho domu, o 13:30 hod. sa potom bude na Žatevnej strihať veľký hodový strapec. K hudobným, tanečným a divadelným vystúpeniam plánuje Dúbravka aj viaceré sprievodné podujatia – hodový šachový aj tenisový turnaj, výstavu patchworku, tradičné remeslá letného tábora ÚLET v Centre rodiny na Bazovského či prehliadku útrob kotolne.

Viac info a kompletný program nájdete TU.

piatok – nedeľa / Dúbravka / vstup voľný

Vinobranie v Pezinku

Nezabudnite, cez víkend sa v Pezinku koná vinobranie – tradičné oberačkové slávnosti, ktoré sú predovšetkým oslavou práce vinárov, vinohradníkov a tiež produktov, ktoré vyrábajú, hrozna a vína. Program začne v piatok o 17-tej Prvým dúškom – slávnostným otvorením vinobrania v Pezinku. Sprievod potom pôjde od zámku po ulici M. R. Štefánika do Mestskej vínotéky na Radničnom námestí. Počas celého trvania vinobrania sa zabavíte na dvoch tribúnach, na Radničnom námestí a na tribúne pred Zámkom.

Kompletný program nájdete TU.

piatok – nedeľa / Pezinok / vstup voľný

Ružinovské hodové slávnosti

Bratislava-Ružinov a Cultus Ružinov pozývajú všetkých Ružinovčanov na tradičné Ružinovské hodové slávnosti. Ružinovské hodové slávnosti zaháji v piatok gospelový koncert troch speváckych dív z USA s názvom SISTER SOUL. Sobotný program Ružinovských hodov začne v Parku Andreja Hlinku slávnostným otvorením starostom Ružinova Dušanom Pekárom a zástupcami partnerských miest Ružinova zo Znojma (ČR), Umagu (HR) a Tapolca (HU). Program bude pokračovať Ružinovskou hodovou cykločasovkou.

Nedeľný program hodov začne o 11:00 hod. slávnostnou hodovou sv. omšou v Kostole sv. Vincenta de Paul. Priaznivci športu si prídu na svoje na FitCamp Challenge Day – crossfitovej súťaži vo Fitcampe, či na IV. ročníku Ružinovskej jedenástky v areáli FK Interu Bratislava.

Kompletný program nájdete TU.

piatok – nedeľa / Ružinov / vstup voľný

Radničkine trhy

Primaciálne námestie v Bratislave patrí v piatok a sobotu ľuďom so zdravotným postihnutím a ďalším inak znevýhodneným skupinám. Pod záštitou primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala sa tu koná už 17. ročník Radničkiných trhov, ktoré organizuje občianske združenie Inklúzia.

Darčekové a úžitkové predmety tu opäť vystavujú chránené dielne, rehabilitačné strediská a zariadenia sociálnych služieb, ale aj zamestnávatelia, ktorí síce nemajú štatút chránených dielní, ale zamestnávajú občanov so zdravotným postihnutím.

piatok a sobota / 11:00 – 18:00 hod. / Primaciálne námestie / vstup voľný

Festival vodníkov

Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta sa môžu už teraz tešiť na staronový Festival vodníkov, ktorý sa v Starom Meste uskutočnil naposledy v roku 2012. Ako už názov festivalu prezrádza, ulice mestskej časti zaplavia vodníci, víly a iné vodné bytosti. Pripravený je aj bohatý kultúrny program. Cieľom podujatia je pripomenúť si tradície a povesti, ktoré sa k Bratislave a k rieke Dunaj viažu.

sobota / 10:00 hod. / Hviezdoslavovo námestie

DOD DPB

Ste zvedaví, ako vyzerá vozový park bratislavského dopravného podniku? Čo sa ukrýva za dverami dielne údržby električiek a aký je to pocit sedieť na mieste vodiča električky? Všetky zvedavé otázky budú zodpovedané už počas najbližšieho víkendu vo vozovni Jurajov dvor a na Tyršovom nábreží, kde bude pripravená prehliadka vozidlového parku DPB.

V sobotu sa otvoria brány vozovne Jurajov dvor, kde sa zabavíte v kabriobuse, nebudú chýbať okružné jazdy novou električkou cez dielňu ľahkej údržby električiek, prejazd autobusom cez umývaciu linku a skúšobné jazdy autobusom za prítomnosti inštruktora autoškoly. Bratislavskými ulicami prefrčí konvoj električiek po trase z Jurajovho dvora do centra mesta.

sobota / 10:00 – 16:00 hod. / vozovňa Jurajov dvor, na Tyršovom nábreží / vstup voľný

Malacká šošovica

V Malackách privítajú jeseň Malackou šošovicou. Kopec srandy, pohodoví predajcovia aj návštevníci a dobrá atmosféra uprostred mesta. Aj preto si nenechajte túto skvelú akciu ujsť. Tešiť sa môžete na zónu bez peňazí, čitáreň, aktivity pre deti aj hudobný program.

sobota / 9:00 – 15:00 hod. / Kláštorné námestie / vstup voľný

Stupavská para

Súťažné plavby modelov parníkov na jazierku za Stupavským kaštieľom sa budú konať tento víkend v Kaštieľskom parku v Stupave. Podujatie Stupavská para sa začne o 10:00 hod. V sobotu budú súťažiť jednotlivci, v nedeľu družstvá. Majstrovské modely parníčkov z rúk šikovných modelárov môžete obdivovať na suchu aj na vode.

sobora a nedeľa / v Kaštieľskom parku v Stupave / 10:00 – 15:00 hod. / vstup voľný

Mobilizácia

Celodenný program pre rodiny s deťmi, nadšencov histórie a vojenstva a návštevníkov mesta. Ukážky bojov a historickej vojenskej techniky v akcii. Živé vystúpenia klubov vojenskj histórie, módna prehliadka dobovej módy a historické vojenské tábory.

Program nájdete TU.

sobota / 10:00 – 16:00 hod. / BS 4 „lány“ Bunker / vstup voľný

Pivný beh Bratislavou

Fanúšikovia športu a dobrého chladeného by si nemali nechať ujsť blížiacu sa kultúrno-spoločenskú akciu športového charakteru -
dvadsiatyprvý ročník Pivného behu Bratislavou. Ak vás nebaví sedieť, pri pive, zabehnite si s ním! Výborne sa zabavíte a netradične si štrngnete s priateľmi v príjemnej atmosfére.

sobota / Randal Club, Karpatská 2 / 13:00 hod.

Nájdite sa

Nájdite si nového člena rodiny! Príďte sa zoznámiť so psíkmi z útulkov z celého Slovenska a možno si s niektorým z nich padnete do oka a domov pôjdete spolu. Na podujatí Nájdite sa… so zvieratkom z útulku sa zúčastní niekoľko združení a útulkov, ktoré budú prezentovať svoju činnosť, ale aj psov či mačky, ktoré prídu s nimi. Návštevníci môžu pomôcť s venčením alebo si zvieratá adoptovať priamo na mieste.

Vy im dáte domov, ony zaplnia prázdno vo vašich domoch.

sobota / 14:00 – 19:00 hod. / Aupark / vstup s veľkým srdiečkom

Tipy na víkend
16
Galéria
Zdroj: Street Food Park
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM