Kultúra

TIPY NA VÍKEND: Pozorujte dravcov, nakúpte na trhu a hodujte na Zochovej chate

Bratislavský víkend nebude nudný. Čaká vás zábava v lone prírody, burza vinylových platní, poriadna dávka humoru aj hudba v centre mesta.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Pozorujte dravcov, nakúpte na trhu a hodujte na Zochovej chate
7
Galéria
Zdroj: TASR

Hodovanie na Zochovej chate

V Modre sa bude tento víkend hodovať. Od piatka do nedele vás čaká trinásty ročník zimných hodov, tradičná zabíjačka a dobrá zábava. Huncokárske slávnosti nájdete na Zochovej chate. Huncokári boli prisťahovalci z nemecky hovoriacich krajín, ktorí prišli na naše územie na pozvanie zemepánov. Ich pomenovanie vzniklo skomolením nemeckého slova Die Holzhacker (drevorubač). Huncokárske hody či slávnosti sa tradične konajú na sv. Vincenta.

Piatok – Nedeľa / Penzión Huncokár v Modre – Piesku (Zochova chata)

Zájdite do kina

Poznáte iránsku kinematografiu? Ak sú pre vás veľkou neznámou, predstaví vám ich festival filmov z tejto krajiny. V piatok 20. januára si návštevníci prehliadky môžu pozrieť film Bodkin Ras od Kaweho Modiriho, ďalej titul Bezsenné noci a najnovší film Maniho Haghighiho Príchod draka, ktorý mal premiéru na festivale Berlinale 2016.

Kompletný program festivalu a ďalšie informácie nájdete TU.

Piatok – Sobota / Kino Lumiere / Špitálska 4

Nakúpte na Trh – Piac – Markt

Trh v Starej tržnici ponúka sezónne potraviny vyrobené a vypestované farmármi a malovýrobcami z okolia Bratislavy, ako aj kvalitné špeciality z krajín vzdialenejších. Kúpiť si tu môžete sezónne ovocie a zeleninu, mäsové a mliečne výrobky, pečivo, cukrovinky a iné delikatesy či nápoje. Trh ponúka aj sprievodný program plný poučných aj zábavných aktivít pre deti i dospelých, pravidelné burzy, divadelné predstavenia pre deti, ako aj rôzne príležitostné tvorivé dielne a prednášky.

Sobota / Stará tržnica / od 10:00 do 15:00 hod. / Vstup voľný

Terapia hudbou

Ak sa chcete naučiť niečo z tajomstiev muzikoterapie, je tu pre vás zaujímavý trojdňový workshop. Muzikoterapia slúži buď k nadobudnutiu zdravia, alebo k adaptácii na zdravotné či životné problémy a podporuje integráciu osobnosti. Cielene využíva zvuk a hudbu v procese navodenia terapeutickej zme­ny.

Piatok od 17:00 hod. – Nedeľa / Staromestské centrum KaV, Gaštanova 19

Zdroj: TASR

Doplňte svoju zbierku platní

Zbierate vinylové platne? Máte jedinečnú príležitosť rozšíriť si svoju fonotéku. Reštaurácia Prašná Bašta a Café Kút pre vás pripravili prvú tohtoročnú hudobnú burzu predovšetkým LP platní, ale aj CD nosičov a hudobných pamätihodností. Tentoraz na burzu dorazia aj predajcovia s ponukou punk/new wave albumov.

Sobota / Prašná Bašta & Café Kút / Zámočnícka 11 / od 10:00 do 15:00 hod. / Vstup voľný

Pozorujte orliakov morských

Počas zimných mesiacov sa v blízkosti Dunaja zdržuje väčšie množstvo orliakov morských – dravých vtákov viazaných na vodné prostredie. Január s relatívne vyrovnaným počasím býva dobrým mesiacom na ich pozorovanie. Organizátori akcie vám požičajú ďalekohľady. K dispozícii budú aj príručky na určovanie vtáctva a monokulárny ďalekohľad.

Viac sa dozviete TU.

Sobota / Čunovo – cíp nad prehradením Dunaja pri prístavisku Modrá čajka / od 10:00 do 14:00 hod. / Vstupné dobrovoľné

Zabavte sa na Temných kecoch

Príďte sa zabaviť na Stand Up Comedy Temné Kecy v špeciálnej novoročnej Volume 17 premiére. Komici zacielia pozornosť na témy, ktoré sú pre veľa ľudí tabu, škandalózne alebo pohoršujúce. Večerom bude sprevádzať kapela Monštrument. Veľkým prekvapením bude aj hudobná show stand up komika Bekima a horúca tanečná show od Bratislavských burlesiek.

Nedeľa / Ateliér Babylon / 19:00 hod.

Vypočujte si balady

Klaviristka Dana Šašinová-Satury zahrá na nedeľnom matiné v Mirbachovom paláci diela Debussyho, Schumanna, Brahmsa, Kupkoviča a Liszta.

Nedeľa / Galéria mesta Bratislavy / Mirbachov palác / 10:30 hod.

Víkend Bratislava
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM