Kultúra

TIPY NA VÍKEND: Pivný Janko, Karloveský majáles, pouličný festival aj tajomná Noc múzeí a galérií

V Bratislave bude počas víkendu o zábavu postarané. Ak si chcete rozšíriť obzory, múzeá budú otvorené do neskorých nočných hodín.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Pivný Janko, Karloveský majáles, pouličný festival aj tajomná Noc múzeí a galérií
8
Galéria
Zdroj: ephoto.sk , TASR

Bitka o Bratislavu

Bratislava si pripomenie rok 1809, kedy ju obliehali napoleonské vojská. V Sade Janka Kráľa tak od piatka večera do soboty večera nebudú chýbať ukážky historických bojov, táborenia armád, delostreleckých ostreľovaní či samotná rekonštrukcia bitky o Bratislavu.

V Sade Janka Kráľa sa v piatok začne budovať vojenský tábor. Tyršovo nábrežie zas bude večer od 21:30 hod. patriť delostreleckému ostreľovaniu. V sobotu od 09:00 hod. odštartuje pochod vojsk cez Most SNP do centra Bratislavy na Hlavné a Primaciálne námestie, kde budú pripravené aj ukážky vojenských šarvátok a cvičení oboch armád.

piatok – sobota / Tyršovo nábrežie a ulice mesta / vstup voľný

Pivný Janko

Príďte sa dobre najesť aj napiť! Na prvom open-ait festivale v Devínskej Novej Vsi nebude chýbať kvalitné slovenské a české remeselné pivo, ani obľúbený street food. Akcie so stánkami s jedlom a živou hudbou sú dokonalým relaxom po stresom nabitom týždni.

Samozrejme, nebude chýbať ani hudobný program. V sobotu o 15:00 hod. sa o zábavu postará Hudba z marsu a o 19:00 hod. jazzové trio Juraj Griglák & Company. Projekt je organizovaný pod záštitou Mestskej časti Bratislava – Devínska Nová Ves.

sobota / od 11:00 – 21:30 hod., nedeľa 20. máj od 11:00 – 18:00 hod. / Istrijská 26, na parkovisku pri Data Centre / vstup voľný

Noc múzeí a galérií

Novinkou Noci múzeí a galérií v bratislavskom regióne je spojenie s dvoma festivalmi – BraKom (Bratislavský knižný festival), v rámci ktorého sa v niekoľkých galériách predstaví to najlepšie z oblasti knižnej ilustrácie a festivalom WhatCity? na Mickiewičke, ktorý má ambíciu prepájať a zlepšovať komunitný a kultúrny život obyvateľov hlavného mesta.

Okrem kurátorských prehliadok Slovenského múzea dizajnu a ďalších takmer 40 múzeí a galérií v kraji pribudlo tohto roku Múzeum colníctva a finančnej správy a Miniexpozícia ťažby a spracovania bridlice v Marianke. Celý program podujatia nájdete TU.

sobota / múzeá a galérie / od rána do neskorých nočných hodín

Deň otvorených dverí na golfových ihriskách

Lákajú vás rozsiahle zelené lúky plné jamiek? Ak ste ešte nevyskúšali eleganciu golfového zápolenia, teraz máte jedinečnú príležitosť. Slovenská golfová asociácia (SKGA) sa rozhodla zorganizovať Deň otvorených dverí na golfe. Zahrať si tak môžete na jednom z mnohých ihrísk v okolí Bratislavy aj inde na Slovensku.

sobota / všetky golfové ihriská / vstup zadarmo

Street festival na Mickiewičke

Z Mickiewiczovej ulice zmiznú autá! Nahradia ich stánky s lokálnymi dobrotami a príjemným posedením, skákacie hry pre deti, futbal priamo na ulici aj živý stand up. „Námestie deviatich áut“ spred Alžbetky zmizne, autá vytlačia dizajnové lavičky. Utópia?

Počas prvého pouličného festivalu na Mickiewiczovej to tak naozaj bude. V tento deň dokonca môžete spoločne s odborníkmi prispieť k tomu, aby sa tento obraz stal trvalou realitou. Príďte sa porozprávať o ulici na ulici.

sobota / 13:00 – 20:00 hod. / Mickiewiczova ulica / vstup voľný

Karloveský majáles

Skvelý jazzový spevák a skladateľ Peter Lipa, nestarnúce legendárne súrodenecké duo Hečkovci, multižánrová kapela La3no Cubano či vystúpenie folklórnych súborov. To je len časť z programu tohtoročného Karloveského majálesu, ktorý odštartuje už túto sobotu v Karlovej Vsi. Po celý deň bude návštevníkov sprevádzať moderátorka podujatia, herečka, stand-up komička a speváčka Lujza Garajová-Schrameková. Tešiť sa môžete aj na množstvo sprievodných akcií. Viac TU.

sobota / od 10:00 hod. / Líščie údolie / vstup voľný

Adopčná akcia šteniatok

Chýba vám kamarát? Spoločník? Parťák? Ak ste aspoň v jednom prípade odpovedali kladne, príďte v sobotu do parku pred Paneurópsku vysokú školu na Ostredkoch a ADOPTUJTE SI ŠTENIATKO Z ÚTULKU. Láska a psychická pomoc či podpora zaručená. Psík je skvelý spoločník nielen pre osamelých ľudí, ale najmä pre deti so špeciálnymi potrebami – s psychickými poruchami, či s diagnózou DMO. Je úžasný parťák, učí deti láske k prírode a všetkému živému. Adopciou šteniatka z útulku pomôžete nielen zvieratkám na ulici, ale určite aj sebe, svojej rodine, osamelému starému človeku a svojim deťom.

sobota / 15:00 hod. / Park na Ostredkoch / vstup voľný

BRaK – Bratislavský knižný festival

Piaty ročník Bratislavského knižného festivalu BRaK sa vracia do Pistoriho paláca. V rámci festivalovej témy „Jazyky knihy“ opäť predstaví množstvo zahraničných aj domácich autorov, ilustrátorov, malých vydavateľov a výnimočných kníh.

Podrobný program nájdete TU.

do nedele / Pistoriho palác / vstupné 2 eurá

Po stopách horských ľudí

Máte radi prírodu, čerstvý vzduch a zároveň spoznávanie histórie? Vyberte sa na vychádzku na Zochovu chatu! Okrem toho, že sa prejdete v krásnom prostredí najobľúbenejšieho letoviska Malých Karpát, dozviete sa, kto boli horskí ľudia prezývaní Huncokári, ako žili, čím za živili, čomu verili a ako sa zabávali. Viac TU.

nedeľa / 14:30 hod. / Zochova chata / vstupné 5 eur, deti 2 eurá

Tipy na víkend
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM